08:02 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  89926

  Președintele a promulgat Legea pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații și acordarea unor drepturi acestuia, familiei și urmașilor celui decedat.

  BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Conform site-ului Administrației Prezidențiale, președintele Iohannis a promulgat Decretul privind promulgarea Legii pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

  Inițiatorul legii este senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu. De pe site-ul Defense Romania aflăm că Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și MApN ”au purtat discuții cu privire la această lege încă de la începutul anului”.

  ”În baza legii se stabilește că „personalul participant care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații are calitatea de „Veteran din teatrele de operații””, scrie sursa citată.

  De asemenea, în lege se precizează că răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operații” - ”indiferent de durata participării la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații”.

  Actul normativ stabilește pentru aceste categorii ”o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate” și „o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere”.

  Desigur, este o sumă modică, care poate acoperi într-o măsură tratamentul de care au nevoie cei afectați de prezența pe teatrele de operații. Singura întrebare este… de ce are nevoie România de prezența pe teatrele de operații?! Mai ales când unele dintre ele sunt, evident, consecința unor conflicte provocate de SUA sau de țări din Occident – sau ale unor atacuri neaprobate de comunitatea internațională. 

  Asta nu înseamnă că militarii români, care s-au întors afectați fizic sau psihic, nu ar merita să fie recompensați de statul care i-a trimis acolo! Că ar trebui ca recompensa să fie plătită de alt stat, asta e altă problemă…

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  Drepturi, Klaus Iohannis

  Știrile Zilei