18:41 24 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD16.69
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  22802

  După cinci ani de la semnarea contractului, azi a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

  BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

  Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

  Bineînțeles că s-a înțeles că s-a subliniat cât de mult contează în ”climatul tensionat și complex” din zona noastră, de pe ”flancul estic al NATO”.

  Nu a fost uitat nici aspectul economic, în sensul susținerii industriei naționale de Apărare – încercând să se inducă idee că susținerea industriei militare ar avea vreo legătură cu achiziția rachetelor. Și, evident, Adrian Zuckerman nu a uitat să sublinieze că România nu are un prieten mai bun decât SUA. De data asta, ambasadorul SUA a vorbit în engleză, nu în română.

  Discursuri în nota obișnuită, cu retorica de rigoare, pe care le puteți urmări aici.

  Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. Azi sunt recepţionate a 450 de rachete sol-aer Patriot, acestea putând fi folosite începând cu 2021.

  Menționăm că aceste sisteme înlocuiesc vechile sisteme antiaeriene de producție sovietică – precum și un sistem de rachete ”HAWK”, achiziționate în 2005 din Olanda.

  În 1990, România avea 3000 de rachete Volhov, precum și o uzină la care se puteau fabrica rachete – Electromecanica Ploiești.

  Specialiștii spun că investiția actuală este inutilă, întrucât o coordonare a dispozitivelor de siguranță și protecție a bazei Deveselu, cu dotarea corespunzătoare a scutului, cu sistemul existente în România — sistemul "Hawk" - erau perfect capabile să asigure protecția teritoriului României, fără acea investiție uriașă pentru "Patriot".

  Conform MApN, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

  Iată, într-un film transmis de Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, cum arată aceste rachete, parte a sistemului de apărare.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  S-a stins o lumină a Legii și Parlamentului României – avocatul patriot Lucian Bolcaș
  Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
  Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”

  Știrile Zilei