19:59 24 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.30
 • USD17.53
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  18310

  În această seară, după o videoconferința cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, premierul a făcut mai multe anunțuri importante .

  BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Ludovic Orban a susținut o videoconferința cu prefecții și cu Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din toată țara, alături de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat MAI, dr. Raed Arafat.

  Ulterior, Orban s-a întâlnit cu presa, explicând că subiectul acestei videoconferințe a fost ”intensificarea acțiunilor autorităților în lupta contra răspândirii coronavirusului”.

  ”Am solicitat Comitetelor Județene o implicare mult mai serioasă în implementare măsurilor legale adoptate de autorități, o intensificare a acțiunilor de control și nu în ultimul rând o intensificare a comunicării cu cetățenii”, a spus Orban.

  Elementul de maxim interes îl reprezintă școlile, dar și universitățile, care și-au reluat activitatea. Orban a cerut celor din teritoriu ”să urmărească mai multe linii de acțiune”.

  În primul rând, în școli ”să fie respectate toate măsurile de protecție sanitară”, a spus premierul făcând cea mai importantă subliniere: decizia județeană se ia la nivelul CJSU, nu la nivelul unității de învățământ.

  ”În școli și în universități, deciziile care se iau la nivelul CJSU, să țină cont de reglementările legale”, a spus premierul, subliniind ”Nu după bunul plac al unor directori de școli. Ce spune legea, aia trebuie să se aplice”.

  Pe de altă parte, Orban consideră că după primele două săptămâni ”este greu să ai o evaluare a răspândirii virusului în școli”.

  ”Copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii - riscul pentru un adolescent, elev este mai mare atunci când NU se află sub supravegherea unui adult”, a spus Orban, explicând că ”numărul de cazuri în ceea ce privește populația școlară este de 6,3%”.

  Pe evaluarea guvernului ”nu există, deocamdată, o creștere pe această categorie de vârstă”, a spus Ludovic Orban.

  Tot Orban a anunțat că, din analizele efectuate de INSP și Ministerul Sănătății rezultă că riscul cel mai mare de infectare” a fost în cadrul evenimentelor nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente”.

  Al doilea factor de risc este reprezentat de transportul inter-județean și în afara județelor, a spus Orban, anunțând că ”am solicitat o verificare mai atentă”.

  Și o precizare fermă: ”Am solicitat Comitetelor pentru Situații de Urgență să instituie carantina acolo unde este nevoie, atât la nivelul unor localități, cât și la nivelul anumitor zone”, a spus Ludovic Orban.

  Tematic

  Orban, ipocrizie totală – devine legendar!
  Admonestat bărbătește de soțul lui Firea, Orban a dat înapoi
  Orban, acuzat direct că a dat comandă contra unui MILIARDAR
  Tagurile:
  carantină, universități, școli, Ludovic Orban

  Știrile Zilei