09:11 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  25970

  Consiliul European a decis îmbunătățirea relațiilor cu China, iar Iohannis a fost prins la mijloc, fiind cunoscută atitudinea anti-Beijing sub influență SUA a autorităților române.

  BUCUREȘTI, 2 oct - Sputnik. Chiar din comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale cu privire la participarea președintelui României la reuniunea extraordinară a Consiliului European se vede că UE a decis îmbunătățirea relațiilor cu China, punându-l pe Klaus Iohannis și autoritățile române într-o situație de offsaid. Și aceasta pentru că România s-a grăbit să respingă orice colaborare economică cu Beijingul sub presiune americană.

  Astfel, comunicatul emis chiar de la Cotroceni anunță că în cadrul discuțiilor privind relaţiile cu China, liderii europeni au subliniat necesitatea reechilibrării relației economice și au reiterat obiectivul finalizării, până la sfârșitul acestui an, a negocierilor pentru Acordul Cuprinzător privind Investițiile, care să echilibreze asimetriile în ceea ce privește accesul pe piețe, să contribuie la crearea unor condiții de concurenţă echitabilă și să stabilească angajamente semnificative față de dezvoltarea durabilă.

  De asemenea, mai spune comunicatul, liderii europeni au încurajat China să-și asume responsabilități mai ambițioase în abordarea provocărilor globale, inclusiv în domeniul schimbărilor climatice, precum și în sprijinul efortului multilateral ca răspuns la pandemia de COVID-19.

  Pe acest subiect, informează Administrația Prezidențială, ”Președintele României a subliniat importanţa unei abordări pragmatice axate pe obiective clare, dialog şi cooperare, dar şi pe susţinerea fermă a principiilor și valorilor europene”. Culmea este că, la Consiliul European, Iohannis nu s-a mai arătat atât de războinic împotriva Chinei, cum o face în țară, ci ”a susţinut necesitatea unor eforturi suplimentare pentru asigurarea unui nivel ridicat de ambiţie al Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, respectiv al Acordului Cuprinzător UE-China privind investiţiile”.

  La același Consiliu European, liderii europeni au discutat și despre necesitatea menținerii unei coordonări eficiente la nivel european în ceea ce privește măsurile sanitare, accesul la medicamente și obținerea unui vaccin cât mai rapid, prezervarea funcționalității pieței interne și a economiilor naționale.

  Culmea este că, pe tema agendei digitale europene, președintele Iohannis ”a reafirmat sprijinul țării noastre pentru transformarea digitală la nivel european”. Puterea de la București, care nu a fost în stare să le dea tablete elevilor, duce la un nou nivel impostura: transformă digital întreaga Europă după ce a dat chix la ea acasă!

  Tematic

  Reacții la Beijing: Nicușor Dan a devenit vedetă în China!
  China restricționat activitatea diplomaților americani din țară
  China către SUA: ”Ajunge! Aţi provocat suficiente probleme”
  Tagurile:
  China, UE, Klaus Iohannis

  Știrile Zilei