03:37 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1891323

  Fostul premier are o reacție după incidentele de la Washington – ironie fină dar mușcătoare, sublinierea ipocriziei și o provocare pentru cel mai tăcut personaj al momentului, Adrian Zuckerman.

  BUCUREȘTI, 8 ian – Sputnik. Surprinzător, dar cei mai importanți specialiști în afaceri externe – Adrian Năstase, Teodor Meleșcanu, Adrian Severin, gral. Silviu Predoiu, Petre Roman, I.M. Pașcu – au tăcut în primele 24 de ore după incidentele din SUA.

  Nevoia profesionistului de a strânge informații înainte de a-și spune părerea? Prudență? Alte considerente?...

  Nu știu, dar cert este că Adrian Severin și Adrian Năstase au reacționat în cele din urmă. Iată comentariul fostului premier, scris cu o direcție clară: ipocrizia americană, dubla măsură a „statului de drept” și  tăcerea neobișnuită a ambasadorului SUA.

  O fi bolnav de Covid-19, o fi o reacție adversă la vaccinul Pfizer-Raytheon?

  „Democrația americană s-a defectat puțin”, titrează Năstase pe blogul personal, care apreciază că ”intrarea suporterilor pro-Trump în clădirea Senatului a fost spectaculoasă, dar ea va genera numeroase efecte politice în SUA și numeroase comentarii în afară”.

  Desigur, Năstase ia corect pulsul opiniei publice din România și consideră că ”fără îndoială, mulți se vor fi gândit la pătrunderea minerilor în clădirea de pe Dealul Patriarhiei (fostul sediu al Camerei Deputaților, n.n.) dar și la înțelepciunea lui Ion Ratiu care a știut să le țină piept”.

  O ironie fină la ”curajul” congresmenilor americani, față de curajul real și onestitatea marelui om politic român Ion Rațiu!

  Tot o ironie: ”Mai cred că acum Roberta Anastase, din nou parlamentar, va cere din nou dărâmarea zidului din jurul Palatului Parlamentului, pe modelul din țările cu democrație consolidat”.

  Aș adăuga numai că și președintele PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cuprins și el de dragostea față de ”democrația consolidată” a propus și el asta – ulterior făcând cunoștință cu meandrele concretului ”stat de drept”…

  Revenind, Adrian Năstase consideră că ”dincolo de gravitatea evenimentelor de pe Capitoliu, consecințele politice în SUA și în lume vor fi dramatice”.

  ””Cele doua Americi” vor continua să se înfrunte, generând un posibil vid de putere în echilibrul mondial”, notează Năstase – desigur, o temă pe care o va dezvolta în alte analize.

  Pentru final, Adrian Năstase a păstrat o săgeată pentru tizul său, Adrian Zuckerman: ”Nu vreau sa comentez eu foarte mult. Aștept comentariile ambasadorului Adrian Zuckerman despre funcționarea statului de drept în America”.

  Tematic

  Adrian Năstase, mesaj fulminant despre Liviu Dragnea!
  Adrian Năstase, palmă pentru SUA, Zuckerman și Hans Klemm!
  Adrian Năstase, mesajul zilei – îndemn ironic la luciditate
  Tagurile:
  Adrian Năstase, SUA, Adrian Zuckerman

  Știrile Zilei