11:21 20 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.03
 • USD17.34
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.62
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1924232

  Deși nu s-a schimbat încă echipa de la Washington, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a făcut oficial demersul diplomatic de plecare din România.

  BUCUREȘTI, 11 dec – Sputnik. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a fost la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru a-și lua rămas bun! Vestea este transmisă printr-un comunicat al MAE.

  ”Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral”, transmite MAE.

  În comunicat se menționează ”realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA” – povestea cooperării în domeniul Apărării și Securității, ”inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară”.

  Curios totuși, deși Aurescu a ”evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver” dar, ciudat, nu a vorbit nimic despre o temă mult mai importantă a mandatului Zuckerman: împrumutul pentru Cernavodă!

  În context, Aurescu nu a vorbit nici despre demonizarea Chinei și a firmelor chineze, un laitmotiv al ambasadorului SUA.

  Întrebarea este – de ce pleacă Zuckerman atât de repede? Ne amintim că predecesorul său, Hans Klemm, numit de democrați, a sta mai mult de un an în post sub administrația Trump!

  Deci, de ce pleacă așa repede Zuckerman? Poate tocmai pentru că promisiunile privind investițiile americane s-au dovedit a fi povești? Sau pentru că opinia publică s-a săturat de tupeul cu care s-a băgat peste treburile interne ale României?

  Sau sunt alte afaceri pentru care pleacă repede din România simpaticul ambasador – atât de simpatic că, brusc, mi-am amintit de formula lui Alexandru Paleologu - ”ambasador al golanilor”?! Apropo, nu a spus nimic Aurescu nici despre digitalizarea României – care, se spune, era afacerea pe care Zuckerman trebuia să o rezolve pentru marele său sponsor politic!

  Noi îi dorim drum bun! Cred că îl vom mai vedea pe aici, cu afaceri cu statul român, precum alți ambasadori SUA.

   

  Tematic

  Cu Ciucă interimar, Zuckerman a pus țara la cale
  Știrea dimineții: Zuckerman vine peste Ciucă, interese uriașe!
  Noua hartă politică a României: ”anti” Iohannis și Zuckerman
  Tagurile:
  Adrian Zuckerman

  Știrile Zilei