12:43 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  11511

  A ora 13 începe ședința de Guvern în care vor fi analizate și adoptate măsuri și proiecte care vizează o mare parte din populație: energie, salariu minim, personalul medical.

  BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. La ora 13 va începe ședința de Guvern, care are pe listă, pe primul loc un important proiect de lege.

  Este vorba de un act normativ care ar stabili măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Prin lege se stabilesc criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie și se reglementează ”măsurile de protecție socială pentru aceștia şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.

  Dintre aceste măsuri de protecție enumerăm:

  -  ajutor pentru încălzirea locuinței;

  - ajutor pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al

  gospodăriei pe tot parcursul anului;

  - subvenții pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuință, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic şi moral, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;

  - subvenţii pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanței energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

  Proiectul poate fi consultat aici:

  Alt punct de pe ordinea de zi este PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.

  Proiectul de află la „primă lectură” și poate fi consultat aici: 

  Printre altele, el prevede pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului, indiferent de numărul urmașilor îndreptățiți.

  Un proiect de HG atrage atenția - pentru că se referă șa stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

  Proiectul poate fi consultat aici:

  Esențialul îl aflăm în Articolul 1: ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri a Guvernului, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră”.

  Pe lista ședinței mai sunt:

  -MEMORANDUM cu tema: Aprobarea de către Guvern a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2021-2023. Proiectul poate fi consultat aici

  -MEMORANDUM cu tema: Mecanismul pentru elaborarea poziției Guvernului României cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul poate fi consultat aici:

  -MEMORANDUM cu tema: Cooperarea și schimbul de informații între S.N Nuclearelectrica S.A (SNN) și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în vederea îndeplinirii standardelor de securitate fizică a amplasamentului C.N.E Cernavodă. Proiectul poate fi consultat aici

  Tematic

  Anunț de la Guvern: Românii care se vaccinează nu mai intră în carantină
  Iohannis, prima întâlnire de lucru cu noul Guvern
  Analist: Ce speri de la un Guvern format majoritar din imbecili?
  Tagurile:
  Guvern, Români

  Știrile Zilei