17:23 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  18202

  Curtea Constituțională a României a respins sesizarea AUR care viza alegerea lui Ludovic Orban în fruntea Camerei Deputaților

  BUCUREȘTI, 14 ian – Sputnik. Acum puțin timp, Curtea Constituțională respins, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Camerei Deputaților nr.71/2020 pentru alegerea Președintelui Camerei Deputaților, formulată de Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor.

  George Simion, copreședinte AUR
  © Inquam Photos / Liviu Chirica

  Sesizarea a fost anunțată de copreşedintele AUR, George Simion, pe 22 decembrie și reclama modul în care a fost aleasă conducerea Camerei Deputaţilor, după ce președintele de ședință, decanul de vârstă al Camerei, declarase lucrările închise.

  ”Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei, la 2,00 noaptea, fiind nişte grave abuzuri, uzurpând nişte calităţi oficiale. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Vom face o sesizare în acest sens la CCR, pentru că avem precedente legale”, declara George Simion.

  În acea zi, contrar regulamentului Camerei, şedinţa plenului a fost reluată în noaptea de 21 spre 22 decembrie, fiind numit… un alt preşedinte de şedinţă, următorul decan de vârstă.

  În urma acestei manevre a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor Ludovic Orban.

  Desigur, pentru cei care cunosc Constituția a fost clar că sesizarea AUR la CCR era nepotrivită, fiind vorba de o încălcare a Regulamentului Camerei, nu de un aspect de constituționalitate.

  Deci, demersul de a contesta redeschiderea ședinței a fost corect – dar acțiunea NU a fost făcută la instanța potrivită.

  Rămâne totuși o întrebare: de ce PSD, cel mai experimentat grup, nu a contestat aceasta încălcare flagrantă a Regulamentului Camerei?

  Tematic

  Sondaj nou: PSD și AUR ar putea guverna - PNL și USR, cădere!
  Consultări la Cotroceni – AUR, decizie ciudată
  Producerea vinului spumant: Avem și cu pulbere de aur
  Tagurile:
  AUR

  Știrile Zilei