09:23 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  339137

  O acțiune a AUR vizând legalitatea constituirii Guvernului a fost respinsă, în ciuda faptului că a avut dreptate, pe fond cauzei

  BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Acum puțin timp, Curtea Constituțională a României a respins sesizările Alianţei pentru Unirea Românilor privind învestirea guvernului.

  AUR a atacat la CCR Hotărârea Parlamentului 31/2020 referitoare la învestirea Guvernului Florin Cîţu.

  Desigur, pe Constituție, formal, sesizarea în sine nu putea fi acceptată de CCR dar, pe fond, AUR are perfectă dreptate: prevederile constituționale și regulamentare ale audierilor în Comisiile parlamentare ale candidaților la funcția de ministru au devenit… o bătaie de joc!

  De aceea, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, avea dreptate, în esența acțiunii de contestare: ”Audierile din comisii au fost formale, grăbite şi fără posibilitatea de a analiza programul de guvernare”.

  ”Grupurile parlamentare AUR vor sesiza Curtea Constituţională asupra faptului că formal nu au fost îndeplinite procedurile legale pentru învestirea acestui Guvern, anunța atunci senatorul AUR.

  În plus, se mai poate vorbi de un aspect – implicarea și presiunile făcute de președinte asuprea procesului de audiere din Parlament, ba chiar și asupra votului din plen, prin urgentarea impusă cu de la sine putere a președintelui.

  Este o interferență între puterile statului? Pe fond și în spiritul Constituției, da! Vorbim de un vot imperativ, cel puțin în cazul parlamentarilor Coaliției? Din nou da, deși se pune problema ”voinței politice” a partidului.

  De fapt, AUR are dreptate – vorbim de o pervertire, de o denaturare a unei activități esențiale a Parlamentului – investirea Guvernului.  Ori, poate ar merita să reflectăm mai mult la asta.

  Tematic

  AUR merge pe urmele Monicăi Macovei în politica europeană
  AUR vrea să o atragă pe Firea în suspendarea lui Iohannis
  Șoșoacă s-a ținut de cuvânt – dar apare prima fractură în AUR?
  Tagurile:
  eșec, AUR

  Știrile Zilei