05:06 21 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.69
 • USD18.00
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  887141

  Cel mai activ europarlamentar român pune în fața comisarului european un adevăr scandalos: pe piața europeană ajung măști neconforme – iar cauza ar putea fi chiar lipsa unor standarde clare pentru omologare.

  BUCUREȘTI, 11 feb – Sputnik. Europarlamentarul umanist Maria Grapini a adus în fața comisarului european pentru Parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, o problemă foarte gravă: măștile neconforme care invadează piețele mai multor state UE!

  Desigur, problema este foarte importantă, pentru că, în pandemie, ar trebui asigurată protecția sanitară a cetățenilor, nu să fie înșelați cu măști care, de fapt, nu îi protejează!

  ”Care sunt standardele omologării pentru masca de protecție?”, a întrebat Maria Grapini, subliniind realitatea: ”S-au distribui măști neconforme!”.

  Europarlamentarul român a pus problema clar și direct: ”Cred că trebui să avem o supraveghere a ceea ce intră în piața internă în cazul măștilor”.

  ”Avem o rețea de cooperare la nivelul UE pentru protecția consumatorului”, a arătat Grapini, întrebând comisarul european de ce nu se dau date despre numărul de incidente - sau despre alte probleme care apar și sunt raportate din alte surse?

  Maria Grapini subliniază că lipsa de comunicare a autorităților europene, precum și informațiile contradictorii din partea OMS nu fac decât să scadă încrederea cetățeanului.

  ”Ați spus că regulile sunt flexibile – dar nu cumva ar trebui să fie și sigure?”, a fost întrebarea finală a europarlamentarului român.

  Mulțumind pentru întrebări și pentru intervenție, în totalitate, comisarului european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen, a explicat că ”prioritatea este de a asigura ca utilizatorul final să găsească produse sigure, funcționale și adaptate nevoilor de bază”.

  ”Așa se întâmplă cu măștile faciale și măștile transparente”, a spus comisarul, precizând – ”Comisia va continua să sprijine toți actorii interesași în a elabora standardele orientative și a coordona eforturile în acest sens”.

  Un răspuns diplomatic, care nu dă siguranța că problema pătrunderii pe piață a măștilor neconforme va fi rezolvată – dar este de lăudat insistența cu care Maria Grapini se ocupă de această situație foarte serioasă.

  Tematic

  Grapini, curaj excepțional la Bruxelles: face praf ”ipocrizia fără margini a Occidentului”
  Grapini nu se lasă păcălită de Iohannis: “O ratare ca multe altele sau o trădare?”
  Grapini lansează nucleara: Parlamentul European contestă acordul Consiliului European!
  Tagurile:
  Maria Grapini

  Știrile Zilei