10:07 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  39325

  În Parlament are loc azi o tentativă de a pune mâna pe instituțiile care le-au dat până acum toate planurile peste cap.

  BUCUREȘTI, 16 dec – Sputnik. Astăzi, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc pentru a pune pe ordinea de zi a plenului reunit cererea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, lansată de PNL.

  De asemenea, PNL și USR vor să supună votului plenului respingerea rapoartelor de activitate în cazul Radioului şi Televiziunii Publice, ceea ce ar duce la schimbarea consiliilor de administrație ale celor instituții de presă.

  Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului este convocat mâine, miercuri.

  Preşedintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, a vorbit de importanța cererii de revocare a Avocatului Poporului, subliniind că Renate Weber ”ar trebui schimbată cât mai repede posibil”.

  ”Revocarea Avocatului Poporului se bazează pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la CCR care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor, şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”, a declarat Orban, conform Agerpres

  De asemenea, Orban a arătat că respingerea rapoartelor depuse de conducerea Televiziunii Române şi a Radioului Public a fost decisă politic, la nivelul Coaliției.

  ”Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în aceste două instituţii reprezintă argumente extrem de solide pentru a înceta prin respingerea rapoartelor”, a arătat Ludovic Orban.

  În plus, șeful PNL a menționat și alte multe proiecte legislative, printre care modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor – de vorba de cele depuse de PNL şi USR.

  ”Am înţeles că există şi o propunere din partea Opoziţiei privitoare la desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari”, a spus Orban.

  ***

  De precizat că parlamentarii nu primesc ”pensii speciale”, ci este vorba de indemnizații de vârstă, care intră în vigoare NUMAI la cererea foștilor parlamentari care împlinesc vârsta de 65 de ani. Media, la ora actuală, este de circa 4000 de lei – și sunt circa 600 de beneficiari.

  În toate statele UE – dar și din afara Uniunii - există o asemenea formă de recompensare a activității parlamentare – cu o importanță socială deosebită și care impune multe restricții și responsabilități în perioada mandatului. Inclusiv la nivel Parlamentului European există o pensie pentru foștii europarlamentari – plătite din contribuțiile statelor membre.

  Tematic

  Iohannis, ziua cea mai grea – marele anunț despre școli, ar putea rupe PNL de USR!
  Se întoarce roata: USR îi dă termen lui Nicușor Dan - ”Dacă nu rezolvă, trebuie să plece!”
  Nucleara serii: CSM dă peste cap planul USR și PNL în Justiție privind desființarea SIIJ!
  Tagurile:
  PNL, USR

  Știrile Zilei