13:16 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  11611

  Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, l-a primit în vizită pe omologul său ungar Péter Szijjártó, cei doi discutând despre situația pandemiei de Covid 19 în cele două state

  BRUXELLES, 18 feb – Sputnik.  Bogdan Aurescu l-a primit astăzi la sediul MAE pe ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. Oficialul maghiar se află la București pentru a pregăti Comisia Mixtă Economică România-Ungaria. Conform unui comunicat al MAE, cei doi miniștri de Externe au discutat despre evoluţiile din cele două state legate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

  MAE mai anunță că ministrul Bogdan Aurescu a reiterat dorinţa părţii române de a dezvolta şi consolida relaţia cu Ungaria în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Tratatul politic din 1996 şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI din 2002.

  Și ministrul Péter Szijjártó a exprimat deschiderea părţii ungare pentru relansarea relaţiei cu România în toate domeniile, prin realizarea de proiecte de interes reciproc, se mai arată în comunicatul de presă al MAE.

  Conform sursei citate, ambii demnitari au reliefat interesul crescut pentru impulsionarea cooperării economice bilaterale, inclusiv a investiţiilor reciproce şi a schimburilor comerciale.

  „În acest sens, miniştrii Bogdan Aurescu şi Péter Szijjártó au salutat organizarea, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice, la Budapesta, şi au reliefat necesitatea avansării discuţiilor în vederea creării, cât mai curând posibil, a unei Camere de Comerţ româno-ungare la Budapesta”, relatează MAE.

  De asemenea, oficialii au salutat aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul transporturilor, fiind evocată inaugurarea, de către cei doi miniştri, în septembrie 2020, a conexiunii de autostradă A3-M4, precum şi interesul pentru realizarea conexiunii/drumului expres între Satu Mare – Oar (România) şi Mátészalka – Csenger (Ungaria). Discuțiile s-au referit și la proiectul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta.

  Vaccinare în România, faza a II-a
  © Inquam Photos / OCTAV GANEA

  Nu în ultimul rând, cei doi miniştri au convenit finalizarea altor două proiecte aflate încă în discuţie, astfel încât să fie posibilă semnarea, în cel mai scurt timp, a Protocolului celei de-a 8-a sesiuni a Comitetului de Specialitate Româno-Ungar de Colaborare în Problemele Minorităţilor Naţionale şi finalizarea negocierilor referitoare la înfiinţarea a două puncte de trecere a frontierei la Variaşu Mic – Dombegyhaza şi Grăniceri – Elek.

  Referitor la ”Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internaţional care să stabilească parametrii în baza cărora acest program finanţat de la bugetul statului ungar şi alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României.

  Tagurile:
  Bogdan Aurescu, Peter Szijjarto, Ungaria

  Știrile Zilei