15:34 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  429214

  Premierul Florin Cîțu a anunțat constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate în România.

  BUCUREȘTI, 5 apr – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a anunțat înființarea unui comitet care să asigure revenirea la normalitate în România din data de 1 iunie și a cerut implicarea bisericii în campania de vaccinare.

  Potrivit premierului, așa cum arată azi lucrurile, România va avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de persoane la finalul lunii iulie, ceea ce îl face pe premier să vorbească de o redeschidere a economiei.

  El a adăugat că lucrurile merg în direcția corectă, dar că pentru revenirea la normalitate singura soluție e vaccinarea.

  Cu privire la situația epidemiologică premierul spune că lucrurile s-au stabilizat și că măsurile pe care le-a luat funcționează și dau rezultate.

  Referitor la comitetul interministerial care să asigure revenirea la normalitate, premierul a nuanțat și a spus că data de 1 iunie este primul pas. El a explicat că respectivul comitet va include toate ministerele, ba chiar va avea ca invitați asociațiile și patronatele.

  El a promis apoi, fiind întrebat de presă, că de la 1 iunie speră să fie cât mai multe măsuri de relaxare.

  De asemenea, premierul a negat categoric că în România, pentru uz intern, se va folosi certificatul verde (pașaportul de vaccinare propus de UE pentru călătoriile între statele europene). El nu a negat însă posibilitatea ca la evenimente sportive, culturale, să fie aplicată o linie de participare a celor cu vaccin, cu test sau cu anticorpi, variantă spusă de jurnaliști sub formă de întrebare la care premierul a răspuns că e rolul comitetului interministerial să decidă aceste lucruri.

  Cîțu a explicat, tot la solicitarea presei, de ce a ales data de 1 iunie ca început al relaxării, arătând că se ia în calcul rata de imunizare naturală și că 5 milioane de vaccinați înseamnă 35% din populație.

  ”1 iunie e data jalon în care ne gândim să venim cu anumite măsuri care să ne ducă către normalitate”, a revenit Cîțu asupra subiectului.

  Aceste ”vești bune” produse astăzi de premier par a fi un efect al protestelor din ultimele zile, Cîțu încercând să dezamorseze astfel acumularea de nemulțumiri din societate cu promisiunea unor vremuri mai bune.

  Tagurile:
  Florin Cîţu

  Știrile Zilei