17:24 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  3949139

  Scădere a Coaliției, nu mai este reprezentativă, dar și a încrederii în drumul României - În culise se lucrează la o nouă construcție ”de stânga” națională

  BUCUREȘTI, 12 apr – Sputnik. Observație realistă a jurnalistului Adrian Iclozan, comentând ultimul sondaj prezentat de sociologul Marius Pieleanu: ”Partidele din Coaliţie se erodează la guvernare, iar opoziţia acumulează procente fără să facă aproape nimic”.

  Într-adevăr, conform unei recente cercetări sociologice a Avangarde, PNL avea la finele lui martie 24%, față de 25,18%, în ianuarie, în timp ce USR avea în martie 15%, față 16% în februarie.

  Deci, principalele partide din Coaliție acumulează 39%, plus cca 5% UDMR – se ajunge la 44%, ceea ce înseamnă că Guvernul NU mai este reprezentativ pentru opțiunea majoritară a electoratului.

  Pe de altă parte, PSD staționează la 34%, o cifră ridicată pentru un partid criticat pentru inactivitate și care nu are nicio reușită semnificativă după alegeri. Și nici vreo activitate concretizată.

  Dar, notabil este și că a crescut numărul celor care cred că România merge într-o direcție greșită. Iată procentele celor care consideră că țara se îndreaptă în direcția greșită în proporție de:
  • 73% în noiembrie 2020
  • 69% în decembrie 2020
  • 73% în ianuarie 2021
  • 79% în martie 2021

  Astfel, singurul partid de Opoziție rămâne AUR – care însă NU reprezintă o alternativă la guvernare, nefiind acceptat pe plan internațional – și neavând nici o atitudine de partid de guvernământ, ci unul de cenzor al guvernării, în stilul PRM-ului lui Vadim Tudor.

  În aceste condiții, apare clar o breșă pentru un nou partid, de tip stânga-centru, în genul PSD-ului din perioadele Năstase – Dragnea, adică având și principii național-suveraniste, nu doar globaliste, precum PSD-ul lui Ciolacu și Dâncu.

  Altfel spus, un partid cu personalități reprezentative, nu de Dâncu, Grindeanu, Simonis etc. – personaje care au obținut scoruri infime în alegeri – și nu se bucură de notorietate și susținere.

  În culisele politicii se vorbește deja de o asemenea construcție ”de stânga” națională – mai multe figuri importante foste în PSD, PNL, PD, PRM și ALDE dându-și concursul.

  Evoluția în sondaje a principalelor partide
  © Screenshot / Antena3
  Evoluția în sondaje a principalelor partide
  Tagurile:
  Avangarde, partide, Sondaj

  Știrile Zilei