04:49 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  193 0 0

  Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întâlnire astăzi cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, în care au fost semnate mai multe documente care arată îmbunătățirea relațiilor româno-maghiare

  BUCUREȘTI, 28 apr – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi după întâlnire cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Gyula, în Ungaria, că în privința programului de dezvoltare economică a Ardealului este nevoie de transparenţă, nediscriminare şi de mecanisme de monitorizare pentru autorităţile române.

  "E vorba despre transparenţă, e vorba despre nediscriminare, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea acestui program pe întregul teritoriu al României, mecanisme de monitorizare şi audit eficiente în care, evident, să fie implicate şi autorităţile române, în aşa fel încât să ne asigurăm că este pe deplin respectat dreptul fiecărei ţări şi respectiv dreptul european în materie de competiţie în alte domenii", a declarat şeful diplomaţiei române în conferinţa comună cu omologul maghiar.

  Ministrul Aurescu a semnat astăzi cu ministrul de Externe al Ungariei o serie de documente pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale, fiind vorba de finalizarea unor proiecte importante pentru relaţia bilaterală, convenite cu ocazia vizitei la Bucureşti a ministrului ungar al Afacerilor Externe din 18 februarie 2021.

  Astfel, cei doi oficiali au semnat Protocolul celei de a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale.

  Aurescu a arătat că acest protocol dovedește "eforturile reciproc depuse pentru asigurarea drepturilor identitare ale etnicilor români, pe de o parte, respectiv a etnicilor maghiari din România".

  Ministrul a semnat în Ungaria şi două acorduri prin care se vor face modificări la cadrul juridic bilateral în scopul înfiinţării a două puncte de trecere a frontierei pe conexiunile transfrontaliere, Variaşu Mic/Dombegyhaza şi Grăniceri/Elek.

  "Sperăm că odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen (...) aceste bariere să dispară, să eliminăm complet controalele de la frontierele noastre", a mai declarat Bogdan Aurescu.

  Tematic

  Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare
  Celebru economist: România e victima unui EXPERIMENT, spre deosebire de Ungaria și Polonia
  Ungaria, premieră europeană: prima țară UE membră în Banca Eurasiatică de Dezvoltare
  Ungaria: Sputnik V este cel mai sigur și mai eficient vaccin
  Aurescu, vizită de lucru în Ungaria
  Tagurile:
  Péter Szijjártó, Bogdan Aurescu, România, Ungaria

  Știrile Zilei