22:41 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  107490

  Europarlamentarul PSD Maria Grapini a explicat într-o intervenție televizată de ce pierde România bani din Fondul de Redresare și Reziliență.

  BRUXELLES, 29 apr – Sputnik. Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Guvernul României este, deocamdată, un mare eșec, iar europarlamentarul Maria Grapini a explicat într-o intervenție la Antena 3 de ce pierde România banii europeni, ea acuzând direct Guvernul și pe președintele țării pentru acest lucru.

  Astfel, Grapini spune că fondurile pentru redresare și reziliență sunt separate de celelalte fonduri europene și nu se amestecă, iar propunerile din PNRR trebuiau să fie direcționate pe domeniile cerute de Bruxelles în mod expres pentru acest fond, iar nu amestecate cu lucrurile care trebuie făcute din fondurile europene obișnuite.

  Grapini spune chiar că președintele Iohannis și Guvernul i-au mințit pe români pentru că din banii negociați inițial, România pierde câteva miliarde de euro din suma inițială, o condiție care se știa de la început că se aplică dacă PIB-ul României scade în 2020 și în 2021 raportat la media UE. Iar PIB-ul României în 2020 a scăzut pentru că România nu a acordat ajutoare de stat cum au făcut celelalte țări, și din această cauză, spune Grapini, României deja i s-au tăiat 4 miliarde pentru anul 2020 și i se va tăia și în 2021 dacă și în acest an PIB-ul României va scădea față de media UE.

  Grapini i-a criticat pe guvernanți că nu s-au dus cu un PNRR întocmit corect, pentru că se știa de la bun început pe ce direcții se dau aceste fonduri de redresare. Dar în loc să țină cont de cerințele Comisiei, Guvernul s-a dus cu propuneri care se fac din celelalte fonduri europene.

  Grapini a adăugat că România trebuia să prezinte o strategie energetică legată de Green Deal, de exemplu cu propuneri de împăduriri și îmbunătățirea condițiilor de mediu, și atunci fondurile ar fi fost deja aprobate.

  Tematic

  Grapini ia la întrebări Bruxellesul: ce e cu măștile neconforme de pe piața europeană?
  Maria Grapini, demers excepțional la Bruxelles pentru România – Iohannis, pus la zid!
  Grapini lansează nucleara: Parlamentul European contestă acordul Consiliului European!
  Tagurile:
  România, Maria Grapini

  Știrile Zilei