06:58 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  30724

  Comisia Europeană va introduce criterii mai dure pentru decontarea banilor alocați planurilor naționale de redresare și reziliență, decât cele din programele operaționale, iar Parchetul European condus de Kovesi va fi cel care va supraveghea banii.

  BRUXELLES, 29 apr – Sputnik. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, Valdis Dombrovskis, a declarat că decontarea fondurilor de recuperare va fi guvernată de un set mai strict de reguli.

  Nu doar că sistemul pus în aplicare este unul robust, care va garanta utilizarea corectă a acestor finanțări, a spus oficialul european, dar, mai mult, el a declarat clar că Bruxelles-ul este gata să suspende plățile dacă există semne că un guvern național nu se ocupă de reformele de îmbunătățire a competitivității sau că nu direcționează banii spre investițiile la care se angajează.

  Acest lucru ridică noi semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a atrage banii și de a beneficia de ei.

  Potrivit lui Dombrovskis, Comisia Europeană vrea să se asigure că cele 750 de miliarde de euro sunt cheltuite corect având în vedere volumele fără precedent de împrumuturi ale UE pe piețele de capital.

  În peisaj a apărut chiar și Laura Codruța Kovesi, de vreme ce oficialul european a invocat Parchetul European, spunând că acesta ar putea juca un rol important în supravegherea acestor fonduri. Iar dacă Kovesi intervine în verificarea fondurilor respective, atunci e clar că România va fi prima luată în vizor, ca și alte țări din centrul și Estul Europei unde Bruxelles-ul are socoteli neterminate.

  Vicepreședintele Comisiei Europene spune că din dialogurile pe care Comisia le-a avut cu guvernele s-a observat „că nu s-a acordat suficientă atenție reformelor și că sugestiile specifice fiecărei țări nu sunt de obicei abordate într-o măsură acceptabilă”.

  „Dacă nu sunt făcute reforme sau dacă banii nu sunt direcționați către proiecte, indiferent de scop, atunci vom opri finanțarea. Plățile în numerar sunt imediat legate de progresele în reforme și investiții”, a declarat Dombrovskis, iar declarația lui reprezintă un adevărat avertisment și pentru România!

  Tematic

  Diana Șoșoacă o provoacă direct pe Laura Kovesi! ”Dacă tot e acolo, poate face ceva!”
  Un controversat manager politic a pus ochii pe Laura Kovesi!
  După presiunile Comisiei Europene, Kovesi intră în acțiune
  Tagurile:
  Laura Kovesi

  Știrile Zilei