03:45 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  35314

  Premierul face o declarație prin care confirmă că nu are măsuri pentru redresa o situație gravă pentru români - în schimb se laudă cu o situație care avantajează multinaționalele.

  BUCUREȘTI, 4 mai  - Sputnik. Premierul Cîțu recunoaște că nu are un plan clar pentru una dintre cele mai importante pârghii pentru reglarea puterii de cumpărare, nivelul salariului minim.

  Astfel, în declarația de azi, Florin Cîţu că decizia privind ”o eventuală creştere a salariului minim” ar putea fi luată ”doar în urma unei discuţii cu antreprenorii şi sindicatele”.

  ”În ceea ce priveşte salariul minim, aici trebuie să avem discuţii, atât cu cei care plătesc salariul minim, cu antreprenorii, deci, cu patronatele, dar şi, bineînţeles, cu sindicatele”, spune Cîțu, subliniind că ”este o discuţie tripartită şi vom vedea care este evoluţia salariului minim”.

  Faptul în sine ar putea părea corect – dar într-o situație normală, nu într-o criză; acum, o asemenea afirmație arată că guvernul PNL-USR nu are niciun plan concret – și nicio propunere pe care să o facă partenerilor sociali.

  Reamintim că, într-o situație de criză, Guvernul vine cu propuneri pentru a redresa economia, pe care le supune acordării fine cu partenerii sociali.

  Ori, Florin Cîțu spune clar că NU are nici un plan – ceea ce demonstrează încă o dată că avem de-a face cu o guvernare haotică și nepregătită, cu soluții ”pe picior” și aruncarea răspunderii în brațele altora.  

  Cîțu recunoaște că în ceea ce priveşte evoluţia în ultimii ani, ”România a avut o dinamică mai mare a salariului minim, a creşterii salariului minim în ultimii ani” și acum, în criză, spune doar… ”vom vedea ce se va întâmpla”. Precizare: e vorba de perioade în care ratingul și prognoza de țară era la nivelul stabil, nu la negativ, unde a dus-o guvernarea PNL.

  O altă precizare: chiar Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, declara recent că pensiile şi salariul minim ”sunt foarte mici” şi sublinia că, ”în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător”. Ori Florin Cîțu spune clar acum că NU are nici un plan pentru a rezolva această situație, recunoscută chiar de ministrul său de resort.

  Pe de altă parte, premierul Cîțu promite din nou că ”în acest an nu vor exista modificări ale Codului fiscal”.

  ”Suntem în al doilea an în care nu s-a întâmplat nimic cu Codul fiscal şi va rămâne aşa”, spune premierul. ”Codul fiscal, eu am promis, din momentul în care am preluat portofoliul la Finanţe, anul trecut am promis şi anul acesta că nu vom modifica Codul fiscal, nu vom creşte taxe şi nu vom trece taxe noi. Aşa va rămâne şi anul acesta”.

  Aici e de făcut o precizare esențială – modificările la Codul Fiscal propuse de PSD cu Teodorovici la Finanțe vizau în primul multinaționalele și companiile mari străine, care plătesc impozite extrem de mici în România… sau nu plătesc.

  Deci, faptul că ”suntem în al doilea an în care nu s-a întâmplat nimic cu Codul fiscal” le-a avantajat în primul rând pe acestea!

  Tematic

  Florin Cîțu a anunțat când s-ar putea renunța la purtatul măștii în aer liber
  Sindicatele acuză: Guvernul Cîțu, lovitură pentru angajați
  Cîțu, mesaj direct pentru jurnaliști: ce le cere să facă
  Tagurile:
  Florin Cîţu

  Știrile Zilei