19:40 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  441110

  România renunță la una dintre cele mai importante resurse – iar PSD reacționează dur, se confirmă acuzațiile de vânzare a unor obiective economice majore

  BUCUREȘTI, 5 mai – Sputnik. În ultimele zile, în timp ce România era scufundată în dezbaterile despre pandemie, a fost perfectată vânzarea uneia dintre principalele întreprinderi de exploatare a rezervelor de cupru.

  Astfel, Moldomin va ajunge în proprietatea unui mare grup din Turcia. O reacție dură, dar ciudat de tardivă, a venit de la Marcel Ciolacu.

  ”Au vândut Moldominul când prețul la cupru a urcat la cel mai mare preț din istorie. Sunt puși pe jaf”, a spus președintele PSD, subliniind că ”Domnul Cîțu a vândut Moldominul pe aproape nimic”.

  Ulterior, într-o intervenție la România TV, Marcel Ciolacu a spus clar: ”Sper că cine a făcut acest lucru să ajungă la pușcărie”.

  ”Urmează Hidroelectrica, Portul Constanța, Nuclearelectrica”, a spus Marcel Ciolacu, atrăgând atenția că ”Premierul are cel mai mare deficit din istoria post-decembristă”.

  Marcel Ciolacu a reluat retorica despre incompetența guvernului – ”Nu sunt în stare să creeze venituri. Când nu ai venituri, ajungi la tăieri”.

  ”Prima dată au blocat, iar acum urmează tăieri, nu ai de unde să ai venituri pentru că ai blocat economia, ai blocat HORECA, au tăiat voucherele de vacanță. De unde să ai venituri, dacă nu încurajezi consumul și oferta?”, spune Ciolacu, conchizând ”Vom avea tăieri ca cele din 2010 - e un nou CDR, mai dezastruos”.

  Problema este că România a făcut încă un pas pentru a rămâne fără resurse – iar Puterea era acuzată încă de la început că vrea să vând bogățiile naturale ale României, Opoziția nu făcut nimic concret pentru a se opune.

  Mai mult, este de menționat că Moldomin de află în lichidare de 10 ani și a fost adjudecată prin licitație, la începutul lui martie, de firma turcă Eti Bakir, singurul participant!

  Licența de exploatare a Moldomin pentru cel de-al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România e valabilă până în 14 mai 2022. Rezervele de cupru ale companiei din Moldova Nouă sunt estimate la circa 200 de milioane de tone circa 30% din rezervele naționale de cupru.

  Ori, în această perioadă de 10 ani, toate partidele principale au fost la guvernare. Și toate au tăcut… strategic.

  Tagurile:
  Marcel Ciolacu, PSD

  Știrile Zilei