12:32 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  18119

  Preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat american Antony Blinken vor participa astăzi la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit de Klaus Iohannis împreună cu preşedintele Poloniei

  BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Summitul B9 a fost organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis și se desfăşoară astăzi cu prezenţa în București a preşedintelui polonez, precum şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, avându-l ca invitat și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

  Dar marea lovitură de imagine dată de Iohannis este că preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken participă la acest summit virtual Bucureşti 9.

  Potrivit agendei preşedintelui Iohannis, evenimentul este programat să înceapă de la ora 16:00, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - precum şi a secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

  Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

  „Mă bucur să-i primesc pe Joe Biden și steagul Statelor Unite la Summit-ul de la București pe care îl găzduiesc astăzi la București. Împreună cu președinte Andrzej Duda vom întâmpina și pe Jens Stoltenberg, în pregătirea Summit-ului NATO, concentrându-ne pe legăturile transatlantice, NATO2030, apărare și descurajare pe flancul estic”, a transmis Klaus Iohannis pe twitter-ul său.

  Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Republicii Polone Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

  Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Košice (28 februarie 2019).

  Tematic

  SUA nu caută escaladarea relațiilor cu Rusia, spune Joe Biden
  Iată când ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
  Lavrov, despre afirmațiile scandaloase ale lui Biden în adresa lui Vladimir Putin
  Critici dure la adresa lui Biden pentru afirmaţiile privind asaltul asupra Capitolului
  Știrea nopții: Biden, speranțe în legătură cu Putin
  Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
  Tagurile:
  Joe Biden

  Știrile Zilei