21:29 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  37780

  Unul dintre cei mai cunoscuți miniștri puși de PNL îi dă peste nas lui Florin Cîțu și face praf, în trei comentarii punctuale, declarațiile lăudăroase ale premierului

  BUCUREȘTI, 19 mai – Sputnik. Reacție puternică a unuia dintre cei mai importanți miniștri numiți de guvernul PNL Tăriceanu, fostul șef al Economiei și Finanșelor, Varujan Vosganian.

  Fostul ministru a reacționat la o declarație de ieri a premierului, în care se afirma, șocant: ”România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.”

  ”Nu știu să fi existat în ultimele trei decenii vreun Guvern mai lăudăros decât cel de acum”,  reacționează Varujan Vosganian, care face trei comentarii.

  ”În primul rând, nu a fost vorba de o criză economică structurală, ci de una indusă de constrângerile economice aberante din timpul stării de urgență”, punctează Vosganian. ”E firesc ca, odată constrângerile înlăturate, economia să-și revină”.

  Fostul ministru exemplifică: ”E ca și cum după ce ai închis luni în șir magazinul, să te lauzi că după ce-l redeschizi ai mai multe vânzări”.

  Altfel spus, ”Să te fălești că ai redresat economia după ce i-ai cauzat pierderi uriașe și inutile e cel puțin ciudat”.

  În al doilea rând, NU este, nici pe departe, cea mai mare criză economică din ultimul secol, atrage atenția Vosganian, amintind că ”România a trecut prin crize mult mai profunde”.

   Un singur exemplu: Marea depresiune din 1929 - 1932, care a dus la scăderea cu 50% a producției industriale, la falimente bancare de răsunet, la o criză agrară de proporții, la un mare număr de șomeri, la scăderi dramatice ale veniturilor”.

  În fine, în al treilea comentariu, Varujan Vosganian consideră că trâmbițata creștere de 2,8% față de trimestrul precedent ”nu are nimic spectaculos”.

  ”Creșterile din ultimele trei trimestre sunt cauzate de prăbușirea economiei în trimestrul II/2020 (-11,9% față de trimestrul I/20)”, spune Vosganian, arătând, logic, că ”După acea prăpastie în care a căzut economia României cauzată de starea de urgență (o mare eroare), în următoarele trimestre ritmurile de creștere au fost, cum e și firesc, mari (T3/T2 – 5,6%; T4/T3 – 4,8%)”.

  De fapt, creșterea din Trimestrul I/2021 ”nu e nici pe departe la fel de spectaculoasă ca în trimestrele precedente și, de fapt, nici nu e creștere, dacă ne raportăm, cum ar trebui, la Trimestrul I/2020 față de care Trimestrul I/2021 înregistrează o scădere de 0,2%”.

  Suntem curioși dacă Florin Cîțu va avea curajul unei replici la comentariile predecesorului său de la Finanțe

  Tagurile:
  Guvern, Varujan Vosganian

  Știrile Zilei