13:07 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  72258

  Pe modelul din Marea Britanie se anunță aprobarea și crearea unui „guvern din umbră” în săptămânile următoare

  BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Tradiția guvernului din umbră din Marea Britanie – ”Shadow Cabinet” – va fi transpusă și în România.

  Asta reiese din declarația președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care a anunțat că ”un guvern din umbră al PSD” va fi aprobat ”în săptămânile următoare” în cadrul partidului.

  Mai mult, Ciolacu crede că inițiativa trebuia pusă în practică de mai mult timp.

  ”Poate ar fi trebuit să scoatem acest guvern din umbră, pe care în următoarele săptămâni o să îl aprobăm în forurile partidului”, a declarat Ciolacu, subliniind că ”Vom face un 'Shadow Cabinet', cum se face în toată lumea civilizată şi fiecare ministru va fi flancat de către un eventual ministru al PSD”.

  Trecând peste exprimarea specifică lui Ciolacu, dar și peste faptul că nu se practică acest shadow cabinet „în toată lumea civilizată”, să vedem și alte date.

  De exemplu, cine va fi premierul acestui ”cabinet din umbră”, Ciolacu a replicat din nou în stil propriu ”Există mai multe variante… este domnul doctor Alexandru Rafila”…

  ”Nu am luat altă decizie în acest moment”, spune Ciolacu. ”Dacă va trece moţiunea de cenzură, o să încercăm să creăm o majoritate. Primul ministru - există o singură decizie în acest moment, în interiorul PSD. Domnul Alexandru Rafila este propunerea de prim-ministru”.

  Marcel Ciolacu, PSD
  © Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
  Dar, spune Ciolacu, ”să ajungem în acel moment. Este pentru prima oară, în 30 de ani, când după numai cinci luni de la alegeri generale se vorbeşte de căderea unui guvern”.

  Reamintim că Marcel Ciolacu a declarat că moţiunea de cenzură va fi depusă ”imediat după depunerea PNRR” – deci imediat după 31 mai, data limită anunțată de ministrul Cristian Ghinea.

  Cert este că, până atunci, avem acest anunț oficial al președintelui Ciolacu. De aceea, PSD ar trebui să mai prezinte câteva dintre ”miniștrii” acestui ”cabinet din umbră”, în special la Finanțe, Interne, Externe, Justiție, Agricultură… ”ca în toată lumea civilizată”.

  Tagurile:
  Marcel Ciolacu, Guvernul român

  Știrile Zilei