21:37 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  7202

  Președintele Klaus Iohannis și primarul Nicușor Dan promovează astăzi mersul pe bicicletă, dar zonele urbane din România sunt în top trei la poluare.

  BUCUREȘTI, 3 iun – Sputnik. Mersul pe bicicletă se presupune că ar fi sănătos, iar Klaus Iohannis și Nicușor Dan și-au făcut astăzi imagine publică din promovarea lui. Ca întotdeauna în politicile publice din România, forma bate fondul, iar Bucureștiul în care președintele și primarul general vorbesc de mersul pe bicicletă este atât de poluat încât datele publicate chiar azi de Eurostat indică România pe locul trei la lipsa de calitate a aerului.

  Astfel, arată Eurostat, cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia şi România.

  Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial.

  Aceste probleme grave ale României și ale capitalei nu i-au împiedicat însă pe Iohannis și pe Nicușor Dan ca, de Ziua Mondială a Bicicletei, să pedaleze în Herăstrău alături de ministrul mediului Tanczos Barna.

  ”Pistele de biciclete trebuie făcute pe zeci sau sute de kilometri. Pentru asta trebuie să eliberăm oraşul de maşinile parcate şi asta vine prin strategia de parcare. Deci, mai întâi strategia de parcare şi apoi piste de biciclete”, a declarat astăzi Nicuşor Dan, continuându-și astfel promovarea imaginii sale de ecologist.

  El a promis că pistele vor fi gata până la sfârşitul mandatului.

  Turiști străini
  © Sputnik / Максим Блинов

  ”Sunt 15-20 de kilometri de piste de biciclete acum în Bucureşti. Chiar dacă am vrea în momentul de faţă să facem nişte piste de biciclete nu am avea unde pentru că sunt maşini parcate peste tot, pe prima bandă şi atunci primul lucru este găsim prin strategia de parcare soluţii alternative pentru a muta maşinile de pe prima bandă pentru a avea spaţiu considerabil. E inutil să ai pistă de biciclete care nu e conectată cu altele şi care să nu îţi permită să te duci de acasă la serviciu cu maşina”, a adăugat Nicuşor Dan.

  Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la evenimentul din Parcul Herăstrău tot pe bicicletă, invitând politicienii să promoveze acest obicei.

  ”Este ziua bicicletei şi în mod natural am venit aici pe bicicletă. Cred că este o zi foarte potrivită pentru a pomova şi noi politicienii mersul pe bicicletă. Este evident şi cred că toată lumea ştie mersul pe bicicletă este plăcut, sănătos, te scuteşte de ambuteiajele din trafic”, a spus Iohannis.

  El a obsevat că sunt prea puţine piste pentru biciclişti, că există şoferi nemulţumiţi, dar a spus că acestea sunt uşor de remediat dacă se vrea promovarea mersului pe bicicletă.

  Acesta a explicat că este la îndemâna oricui mersul pe jos, pe trotinetă și a făcut referire și la banii europeni.

  ”Sunt bani mulţi în PNRR pentru a încuraja transportul nepoluant, însă punerea în practică revine autorităţilor locale. Care nu trebuie doar încurajate, ci ajutate şi sfătuite, iar atunci lucrurile se vor schimba radical. Nu mă gândesc numai la primării, în acelaşi fel şi consiliile judeţene. Bicicliştii nu au nevoie de 2 kilometri de pistă, ci 200 de kilometri de pistă, legături între localităţi”, a mai spus președintele.

  Tagurile:
  Nicușor Dan, Klaus Iohannis

  Știrile Zilei