17:30 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  63 0 0

  Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a stabilit organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

  BRUXELLES, 7 iun – Sputnik. Comisia Electorală Centrală informează că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au fost constituite, în total, 2142 de secții de votare.

  Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 44 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

  Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, în număr total de 304 secții de votare. Până la 15 iunie, inclusiv, urmează a fi create birourile electorale ale secțiilor de votare.

  Potrivit hotărârii aprobate de CEC, decizia organizării a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din Republica Moldova a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

  Astfel, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

  Consiliului electoral al circumscripției electorale pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 va constitui birourile electorale ale secțiilor de votare.

  Totodată, potrivit hotărârii CEC, se pune în sarcina MAEIE să identifice localurile secțiilor de votare, în corespundere cu condițiile tehnice stabilite de cadrul normativ, precum și să propună persoane calificate în calitate de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite.

  În România vor fi organizate un număr de 13 secții de votare, astfel: 2 în  București, una la sediul misiunii și alta la secția consulară, și câte o secție de votare în Iași, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

  Tagurile:
  CEC, Republica Moldova, alegeri

  Știrile Zilei