18:33 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  16512

  Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, arată greșelile grave din proiectul PNRR propus de Guvern

  BRUXELLES, 11 iun – Sputnik. Comentând pe pagina sa de Facebook situația Planului Național de Redresare și Reziliență transmis de România Comisiei Europene, europarlamentarul Corina Crețu observă că criticile pe care le-a adus Comisia Europeană PNRR-ului sunt bine întemeiate și, până la urmă, binevenite pentru că urmăresc să îndrepte greșelile făcute de Guvernul României în acest document.

  ”Criticile majore sunt acelea că PNRR-ul trimis de Guvern este INCOERENT, NEREALIST și NETRANSPARENT. PNRR-ul este incoerent pentru că pe parcursul documentului apar, pentru aceeași investiție, sume diferite. De exemplu, pentru renovarea secțiilor de terapie pentru nou-născuți se cer 80 de milioane EUR într-o formă a documentului, în alta apar 71 de milioane EUR. La fel se întâmplă și la alte capitole: de exemplu, educație sau modernizarea infrastructurii feroviare”, atrage atenția Corina Crețu.

  Dar poate cea mai șocantă ilustrare a dezastrului este felul în care PNRR exagerează anumite sume, probabil cu dedicație.

  ”De exemplu, sunt prevăzute 133.000 EUR de persoană pentru un training”, arată Corina Crețu, care insistă și asupra faptului că PNRR-ul este netransparent, pentru că nu reiese clar cum au fost făcute calculele, ce rată a schimbului valutar a fost folosită, nu există costuri detaliate, de multe ori nu sunt trimise documente justificative.

  ”Îmi pare rău, dar Guvernul României a căzut acest prim examen. Și e cu atât mai grav cu cât aceste critici încep de la lucruri foarte simple, de bază. Mă tem că aceste critici sunt doar vârful icebergului și că, în următoarea perioadă, vor fi multe alte probleme identificate în PNRR”, observă fostul comisar european.

  Ea mai arată, în final, că aceeași opacitate pe care Guvernul a practicat-o în țară, a fost aplicată și în raport cu Comisia Europeană.

  Tagurile:
  Euro

  Știrile Zilei