21:11 17 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.72
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  126111

  Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 14 iunie 2021, la Summitul NATO de la Bruxelles.

  BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Administrația Prezidențială anunță cu privire la participarea lui Klaus Iohannis la Summit-ul NATO de la Bruxelles, din 14 iunie, că liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030.

  Conform anunțului președinției, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual. 

  Aceasta este și prima participare a Președintelui SUA, Joe Biden, la un Summit NATO.

  Administrația prezidențială mai arată că liderii statelor NATO vor aborda teme actuale precum provocările de securitate din spațiul euroatlantic, terorismul, amenințările cibernetice și cele generate de tehnologiile disruptive și vor stabili acțiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările și amenințările de acest tip la adresa securității euroatlantice.

  Despre participarea președintelui României, Administrația Prezidențială arată că acesta va susține procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianța să devină mai puternică politic și militar și va reafirma importanța NATO pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme.

  ”Președintele României va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidențiind rolul activ al țării noastre de pilon de stabilitate și furnizor de securitate”, arată Administrația Prezidențială.

  De asemenea, Iohannis va reafirma angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare și va evidenția contribuția României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființarea recentă, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

  Alte teme pe care președintele României le va susține în cadrul Summit-ului sunt complementaritatea dintre NATO și Uniunea Europeană și importanța aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică, mai arată Adminstrația Prezidențială.

  Tematic

  Lumea nu va fi „globul NATO și nici cel al UE”
  Moscova a comentat declarația lui Stoltenber despre Consiliul Rusia – NATO
  Moscova consideră că exercițiile militare ale NATO în Arctica sunt o provocare
  Tagurile:
  Klaus Iohannis, NATO

  Știrile Zilei