09:35 24 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.83
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  PSD Romania
  Sa primesc un link scurt
  15410

  Comisia Europeană a răspuns la criticile lui Dragnea și Tăriceanu cu privire la lipsa de informare a oficialilor europeni în legătură cu modificarea legislației penale și în domeniul justiției

  BUCUREȘTI, 25 ian — Sputnik. Conflictul dintre București și Bruxelles ia noi turații. Comisia Europeană (CE) a răspuns la acuzațiile aduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora oficialii europeni nu sunt informați în legătură cu modificările legilor justiției și a Codurilor Penale.

  În răspunsul transmis postului de televiziune Digi24, Comisia Europeană afirmă că este suficient de informată și că urmărește atent procesul legislativ din România și evoluția discuțiilor asupra legilor controversate.

  "Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare", se spune în mesaj.

  Reamintim că Comisia Europeană a dat publicității o declarație semnată de președintele CE, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, prin care se solicită Parlamentului României să renunțe la modificările aduse legilor justiției. Aceștia lansează un avertisment către România și precizează că legile dezbătute de Parlament vor fi analizate în detaliu de Comisia Europeană.

  Drept răspuns, președinții celor două camere ale Parlamentului Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au semnat o scrisoare comună în care afirmă că textele proiectelor de lege au fost făcute cu respectarea Constituţiei şi a standardelor cerute de Comisia de la Veneţia.

  În același timp, cei doi lideri politici s-au arătat îngrijorați de modul în care oficialii de la Bruxelles au fost informați în legătură cu dezbaterile pe subiectul justiției.

  Tagurile:
  Comisia Europeană, Călin Popescu-Tăriceanu, Liviu Dragnea, Uniunea Europeană, România


  Știrile Zilei