23:08 23 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.60
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.59
  PSD Romania
  Sa primesc un link scurt
  44931

  Dezinformări, îndemn la nesupunere civică - dar și o postare care conține un fals surpins de presă

  BUCUREȘTI, 30 ian — Sputnik, Evan Răutu. „Un guvern marionetă", declara ritos Dan Barna, liderul USR, despre cabinetul Dăncilă, de la tribuna Parlamentului. Barna consideră că Liviu Dragnea "a arătat că este dispus să sacrifice orice, guvern, partid, oameni, toate resursele pe care le poate controla ca să subordoneze justiția".

  "Mandatul doamnei Dăncilă este să finalizeze subordonarea justiției față de interesele lui Liviu Dragnea", consideră Barna.

  Dar, se vede că liderul USR ignoră renumirea lui Toader la Justiție, un ministru care nu a răspuns solicitărilor (unele imperative!) din PSD, ci a urmat propria strategie, deloc tranșantă, nici măcar în cazul Laurei Kovesi.

  "Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că Liviu Dragnea va folosi puterea imensă pe care a primit-o azi prin votul pentru Guvernul Dăncilă pentru a prelua în mod autoritar, pe persoană fizică, controlul asupra statului român", spune Barna.

  Din nou se poate obiecta asupra logicii liderului USR, din moment ce, așa cum analistul Sputnik a atras atenția și demonstrat într-o analiză, PSD se află la polul opus "preluării autoritare", necontrolând ministerele cheie ale Guvernului Dăncilă! Dar ridicolul atitudinii abia urmează:

  "Pare o ironie amară a istoriei că la 100 de ani de la Marea Unire, România se confruntă din nou cu perspectiva unui regim autoritar — România lui Dragnea începe să aibă umblătura și căutătura Turciei lui Erdogan, Ungariei lui Orban și Rusiei lui Putin", afirmă Dan Barna.

  Despre autoritatea instituțională am scris mai sus, iar despre "regimul Dragnea", este ridicol să-l acuzi de "autoritarism" tocmai din postura de participant, susținător și chiar co-organizator a unui șir de manifestații neautorizate, ilegale — dar mai ales permise și nesancționate de "regimul autoritar".

  După formularea atâtor acuzații nefondate, veritabile "știri false" aruncate în spațiul public de la înălțimea imunității parlamentare, Dan Barna încheie cu un îndemn la nesupunere civică, pe care îl numește "luptă pentru România".

  "Dacă România a câștigat ceva în ultimul an, atunci v-a câștigat pe voi, cei care ați ales să nu stați deoparte. Vă îndemn să nu renunțați. Să rezistați! (…) Ce mod mai bun de a sărbători 100 de ani de la Marea Unire, decât luptând pentru România?".

  Cu alte cuvinte, nesupunere civică susținută politic… îmi scapă încadrarea acestui demers.

  Dar, la fel de ridicolă este minciuna cu care a fost prins USR — "USR a votat deja împotrivă, votul nu a început însă", scrie pe Facebook redactorul șef al "Gândul", jurnalista Clarice Dinu — care exemplifică și cu o imagine sugestivă!

  Printscreen
  © Photo : facebook
  Printscreen

  Într-adevăr, pe postarea USR cu "USR a votat" vedem ora 16.29 — în timp ce votul a început la 16.42. Iată, de exemplu, știrea transmisă cu privire la această oră de PRoTV.

  Tematic

  Componența noului Guvern, informații surpriză și ascensiuni spectaculoase
  Guvernul Dăncilă a trecut - scor surprinzător, declarații... și mai și!
  PSD a reușit - Guvernul este constituit - care sunt miniștrii noului Cabinet
  Dovezi incendiare: Finanțare anti-PSD prin Soros și... guvernul Olandei
  Tagurile:
  ora votului, chemare la nesupunere, atacuri la guvern, fals, USR, România

  Știrile Zilei