07:07 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Tudorel Toader

  Tudorel Toader, atac total - prevestește o bătălie finală

  © AFP 2019 / Daniel MIHAILESCU
  PSD Romania
  Sa primesc un link scurt
  3658160

  Toader: "În condițiile în care puterea judecatorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înteles că nu își poate judeca propria cauză!"

  BUCUREȘTI, 16 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ineditul protest de azi, în care 200 de magistraţi au manifestat în faţa Curţii de Apel Bucureşti, cu pancarte prin care cereau "Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia" și o reformă a CSM, a fost bine primit de procurorul general Augustin Lazăr.

  "Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare", transmite Lazăr.

  Independența judecătorilor și procurorilor "nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni", a comentat Augustin Lazăr pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

  "Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului", încheie procurorul general postarea.

  Evident, susținerea de către Lazăr a manifestației de azi nu putea rămâne fără un răspuns din partea ministrului Justiției. Numai că acesta a venit mai repede decât se altepta lumea — și mai dur.

  "Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele!", este ideea directoare a mesajului pentru magistrații protestari. Apoi, ministrul îl ia în primire de procurorul general.

  "Procurorul general ne transmite faptul că "justiţia este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor în stat"! Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!", a declarat acum puțin timp Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

  Iar Toader lansează o atenționare clară: nimeni, nicio putere nu se poate situa deasupra Consituției.

  "În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională!", scrie Toader.

  Iar concluzia prevestește că va urma, imediat, bătălia finală — într-o formulă pe care am mai urmărit-o în cazul Kovesi.

  "În condițiile în care puterea judecatorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înteles că nu își poate judeca propria cauză!", conchide Toader pe Facebook. 

  Deci, o înfruntare directă a celor doi grei din Justiție — care anunță o săptămână de foc, încheiată, probabil, cu o plecare…

  Tematic

  Zi de foc pentru Tudorel Toader: confruntare de gradul zero!
  Tudorel Toader - în clar, despre demisia de la Minister
  Adina Florea este propunerea lui Tudorel Toader pentru DNA
  Toader revine ferm și pune la punct relația cu Ambasada SUA: "Fiecare în matca lui"
  Ciutacu - cea mai corectă și inedită radiografie a Justiției din România
  Ultima oră: SRI a dezvăluit celebrul Protocol la cel mai înalt nivel în Justiție!
  Tagurile:
  viziuni contradictorii, independența justiției, Augustin Lazăr, Toader Tudorel, România


  Știrile Zilei