19:29 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64

  Rețetă de cozonac pufos, ca la mama acasă. Cu mac, nuci sau brânză - tu alegi

  Radio
  Sa primesc un link scurt
  29921

  Dacă încă nu ați copt cozonacul, Sputnik Moldova vă propune cu o rețetă ca la mama acasă.

  Rețetă de cozonac pufos ca la mama acasă. Cu mac, nuci sau brânză, tu alegi

  Ingrediente pentru 7 cozonaci mari.

  Pentru plămădeală aveți nevoie de: 1,5 litri de lapte, 200 gr. de făină de grâu, 100 gr. de drojdie, 20 de gălbenușuri de ou, 1,5 kg de zahăr și coaja de la 2 lămâi.

  Pentru frământat: 4 kg de făină de grâu, 400 gr. de unt topit și 100 ml de rom

  Primul pas: Plămădim

  Laptele fiert se lasă la răcit până la 25-30 grade, după care îl turnam într-un vas unde vom pregăti plămădeala. Cernem peste lapte făina, zahărul și drojdia. Acoperim vasul cu ceva ușor și lăsăm la fermentat cam pentru o oră. Important: în încăpere trebuie să fie cald — cam 25-30 de grade Celsius.
  În alt vas, separăm 20 de gălbenușuri pe care le batem cu zahărul și coaja de la două lămâi, dată prin răzătoarea măruntă (după preferință puneți și o mână două de stafide). Se lasă la cald pentru 30 de minute. După ce această masă a devenit omogenă, o amestecam cu plămădeala și o mai lăsăm ceva timp, până începe fermentarea (cam 1 oră).

  Al doilea pas: Frământăm

  Înainte de a frământa, cernem făina, astfel o îmbogățim cu oxigen, o putem cerne chiar deasupra plămădelii, după care adăugăm untul topit și răcorit. Frământăm până aluatul se dezlipește de pe mâini și de pe vas. Adăugăm romul, mai frământăm un pic și voila, aluatul e gata. Împărțim aluatul în șapte porții, lăsăm să crească la cald timp de vreo oră, apoi dăm în cuptorul preîncălzit.

  Cozonacii se coc la temperatura de 200 de grade.

  Poftă bună!

  Autor: Radu Hatmanu, Cristina Bumbu Dănuță

  Tagurile:
  jamila, pufos, Cozonac, retete


  Știrile Zilei