11:58 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Candela

  Candela Mariei Brâncoveanu va lumina din nou mormântul Sfântului Voievod Martir

  © basilica.ro
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  3212

  După 43 de ani, candela originală a Mariei Brâncoveanu va fi reașezată deasupra mormântului Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Aceasta s-a aflat în custodia Muzeului Național de Istorie a României începând cu anul 1973.

  CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Părintele paroh Emil Cărămizaru de la biserica Sfântul Gheorghe Nou, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul României va aduice de la Muzeul Național de Istorie a României candela originală a Mariei Brâncoveanu, informează basilica.ro

  Procedurile birocratice în vederea recuperării obiectului au durat mai bine de doi ani pentru ca până în sfârșit aceasta să fie reașezată deasupra mormântului Domnitirului Martir. Obiectul de cult va reveni la locul său inițial exact cu o săptămână înainte de prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni.

  Ținem să precizăm că Doamna Maria Brâncoveanu a fost cea care a pus deasupra mormântului soțului ei o frumoasă candelă lucrată în argint filigranat, iar pe marginea de sus a bulbului din mijloc a lăsat o inscripție cu litere chirilice, însemnând de fapt pisania pe care nu a putut să o scrie pe piatra mormântului:

  ”Această candelă, ce s-au dat la Sveti Gheorghie cel Nou, luminează unde odihnesc oasele fericitului Domn Io Costandin Brâncoveanu Basarab Voievod şi iaste făcută de Doamna mării sale Mariia, carea şi Măriia sa nădăjduiaşte în Domnul, iarăşi aici să i să odihnească oasele. Iulie, în 12 zile, leat 7228 (1720)”.

  Tematic

  BOR: Grecia trebuie să păstreze tradițiile Athosului, în pofida presiunilor UE
  Tagurile:
  BOR, Maria Brâncoveanu, Emil Cărămizaru, Preafericitul Patriarh Daniel, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei