12:51 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Sf. Agafia Maranciuc

  Încă un sfânt în Moldova. A fost canonizată Fericita Agafia

  © Photo: mitropolia.md
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  6133

  Eveniment de importanță istorică pentru creștinii ortodocși din Moldova. Fericita Agafia de la mănăstirea Cușelăuca a fost trecută în rândul celor sfinți.

  CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Sâmbătă, Fericita Cuvioasa Maica Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, a fost trecută în rândul sfinților, informează mitropolia.md.

  Mii de enoriași din toată țara au participat la canonizarea Fericitei Agafia. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Vladimir alături de mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

  În cadrul serviciului divin a fost săvârșită ultima slujbă de pomenire pentru Fericita Agafia, după care, în mod solemn, a fost dat citirii Tomosul de Canonizare. După aceasta a fost citită viața Sfintei Fericite Agafia. Apoi, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire.

  Mitropolitul Vladimir a ținut un discurs în care a subliniat importanța acestui eveniment pentru creștinii ortodocși din țara noastră.

  „Este un eveniment foarte important pentru viața noastră spirituală – canonizarea Fericitei Agafia, care de azi devine o mare mijlocitoare între poporul nostru bine-credincios și bunul Dumnezeu”, a menționat ÎPS Vladimir.

  În data de 25 august 2016, moaștele Sfintei Agafia au fost așezate într-o racla speciala, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, de Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Președinte al Comisiei de Canonizare a Sfinților din Moldova, si de Preasfințitul VICTOR, Episcop de Arțâz, Vicar al Eparhiei de Odessa, Membru al Comisiei de Canonizare a Sfinților din Ucraina.

  Precizăm că este cea de a doua canonizare a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Recent, la data de 3 septembrie Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost canonizat în prezența a mii de creștini, care au venit din toate colțurile țării.

  Data de pomenire a Sfintei Fericitei Agafia a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 9 (22) iunie.

  Tematic

  Candela Mariei Brâncoveanu va lumina din nou mormântul Sfântului Voievod Martir
  Tagurile:
  Ortodoxie, Biserica Ortodoxă, Sfânt, Canonizarea, Republica Moldova, Agafia Maranciuc, Basarabia, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei