21:46 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Patriarhia Română

  Sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mii de pelerini

  Religie
  Sa primesc un link scurt
  3723

  Zilele acestea, mii de pelerini vin în Capitală pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, care este patronul Catedralei patriarhale, dar și ocrotitorul Bucureștilor. Ce spun pelerinii, care îndură, ore întregi, frigul și ploaia pentru a cinsti moaștele Sfântului.

  BUCUREȘTI, 26 oct — Sputnik. Pe 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află la Catedrala Patriarhală, însă pelerinii au început să vină încă de sâmbătă, din toate colțurile țării, pentru a se închina la sfintele moaște.

  Credincioșii se mai pot închina la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan, aduse din Grecia.

  Întrebați dacă merită să îndure frigul și ploaia, credincioșii au răspuns că nu contează vremea rea când este vorba de a le aduce cinstire Sfinților lui Dumnezeu.

  „Dimineaţa la 5 când vreau să plec acasă, mai vreau să stau o dată la rând. Când e vorba de Sfinţii lui Dumnezeu, nu contează timpul sau viscole sau ploi…", a spus un pelerin, potrivit Știrile PROTV.

  Credincioșii vin în număr mare chiar de la sute de kilometri, înfruntând vremea nefavorabilă, pentru a se ruga la sfântul care i-a ajutat de multe ori. Pelerinajul se va încheia vineri. 

  „Avem căldură în suflet, care e mai mare şi mai importantă decât orice", a afirmat un călugăr. 

  Sfântul Dimitrie s-a născut în satul Basarabi, în Bulgaria și a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. 

  „Sfântul Dimitrie Basarabov este unul dintre cei mai importanți sfinți, neromân după trup, dar cu moaștele aflate pe teritoriul țării noastre", potrivit lui Dan Ciachir, citat de DCNEWS. Sfântul Dimitrie Basarabov este cel mai important din triada Sfânta Cuvioasa Parascheva, Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, Sfântul Dimitrie Basarabov. 

  Programul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou poate fi consultat pe site-ul Patriarhiei. 

  De asemenea, astăzi, 26 octombrie, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, sfânt militar care a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraților Dioclețian și Maximilian, prigonitorii de creștini.

  Tematic

  Iohannis și-a pus și țara în cap. Vezi ce i-a transmis Patriarhia Română
  Patriarhia Română își pune speranțe în noul ambasador al Rusiei
  Tagurile:
  Biserica Ortodoxă Română, Hram, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Patriarhia, București, București
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1251
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1163