10:32 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  11732

  Ziua de 9 martie a fost proclamată de către Parlamentul României drept Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului

  CHIȘINĂU, 9 mart — Sputnik. Parlamentul României a adoptat o Lege prin care a proclamat ziua de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989. Aceasta a fost adoptată după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

  "Se declară ziua de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, care în calendarul creştin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici", este menționat în document.

  Potrivit Legii, data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului este 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici. Totodată, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Momentul liturgic va cuprinde ectenia pentru pomenirea eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români, din Liturghier şi din Slujba Parastasului pentru eroi.

  Tematic

  Hotărârea BOR privind întrunirea internațională a tineretului ortodox
  BOR: Grecia trebuie să păstreze tradițiile Athosului, în pofida presiunilor UE
  Parastas în Spania dedicat lui Valeriu Gafencu, considerat Sfântul Închisorilor
  Tagurile:
  9 martie, Victimele regimului Comunist, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, sfinții închisorilor, Lege, România


  Știrile Zilei