09:17 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Liturghia în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova

  Patriarhul Daniel a participat la Liturghia de la Catedrala Hristos Mântuitorul

  © Sputnik / Сергей Пятаков
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  Vizita Patriarhului Daniel la Moscova (10)
  166 0 0

  Patriarhul Daniel a participat la Liturghia de la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova alături de alți Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe

  BUCUREȘTI, 4 dec — Sputnik. Patriarhul Daniel a participat la o Liturghie slujită la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, împreună cu alți ierarhi ai bisericilor ortodoxe, anunță agenția de presă a Patriarhiei Române "Basilica".

  Slujba a fost prezidată de Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, Teodor, fiind însoțit de Patriarhul Teofil al Ierusalimului și al întregii Palestine, Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii, Patriarhul Irineu al Serbiei, Patriarhul Daniel al României, Arhiepiscopul Hrisostom al Noii Justiniane și al întregului Cipru, Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei și al întregii Albanii, Mitropolitul Sava al Varșoviei și al întregii Polonii, Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și al Slovaciei.

  În cadrul Liturghiei a fost citit mesajul Sinodului Arhieresc adresat credincioşilor şi monahilor din Biserica Ortodoxă a Rusiei, în care s-a făcut referire la împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Rusia, odată cu întronizarea Sfântului Tihon, moment care dat startul persecuțiilor împotriva clericilor și credincioșilor de către regimul bolșevic.

  "Istoria arată că atitudinile revoluționare, generate de provocările politice, inclusiv cele care fac apel la justiţia socială, sunt dezastruoase pentru stat și distrugătoare pentru oameni. Reprezentanții tuturor straturilor societății trebuie să-și exercite toate eforturile pentru a evita repetarea erorilor care au condus în ultimul secol la suferințele și decesele multor oameni și la distrugerea statalității noastre", se menționează în mesaj.

  De asemenea, în mesaj s-a menționat importanța prezenței Întâistătătorilor Bisericilor Autocefale, fiind considerată "o vizibilă expresie a unităţii Ortodoxiei", într-o perioadă în care creștinii sunt supuși persecuțiilor.

  "Nu trebuie să uităm pe cei care sunt alungaţi din bisericile lor, pe cei care sunt ucişi de terorişti. Suntem chemaşi să apărăm cu curaj şi statornicie valorile creştine care astăzi sunt alungate din viaţa multora naţiuni", a spus patriarhul Kirill.

  În predica rostită la finalul slujbei, Patriarhul Kirill a mulţumit Întâistătătorilor de Biserici Autocefale şi delegaţiilor prezente la centenarul restaurării Patriarhiei Rusiei, „un eveniment pe cât de important, pe atât de providenţial". Patriarhul a apreciat „sentimentele frăţeşti şi bunele dorinţe exprimate" pe parcursul acestor zile, precum şi „mărturia unităţii Ortodoxiei".

  În contextul comemorării evenimentului istoric al intronizării sfântului Tihon în calitatea sa de patriarh al Rusiei, Patriarhul Kirill a evidenţiat faptul că acesta a mărturisit credinţa ortodoxă „într-un timp în care oamenii au luptat împotriva lui Dumnezeu" şi a mulţumit Bisericilor Ortodoxe surori pentru solidaritatea lor cu Biserica Rusiei care a trebuit „să suporte cea mai crudă persecuţie din secolul 20".

  Тема:
  Vizita Patriarhului Daniel la Moscova (10)

  Tematic

  Vladimir Putin se va întâlni luni cu Patriarhul Daniel la Moscova
  Despre ce au discutat duminică Patriarhii Daniel și Kirill la Moscova
  Patriarhii Daniel și Kirill vor sluji luni împreună la Moscova (VIDEO)
  Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Moscova: Ierarhi români și ruși
  Patriarhul Daniel în Rusia: Comuniune frățească și coresponsabilitate misionară
  Vizită istorică: Patriarhul Daniel merge la Moscova
  Despre ce au discutat patriarhii Daniel și Kirill cu ușile închise
  Tagurile:
  catedrala Hristos Mântuitorul, slujba, Biserica Ortodoxă, Liturghie, Patriarhul Daniel, Moscova, Rusia


  Știrile Zilei