18:50 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Serviciul religios

  Decizie BOR: preoții nu vor avea dreptul să ceară bani pentru slujbe

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  28810

  Preoții nu vor putea condiționa săvârșirea slujbelor cu plata unei taxe, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

  BUCUREȘTI, 18 dec — Sputnik. Preoții din cadrul Bisericii Ortodoxe Române nu vor mai avea dreptul să perceapă bani de la credincioși pentru oficierea unor slujbe. Decizia a fost luată în cadrul Sfântului Sinod din 18 decembrie.

  În decizia Sinodului se face o distincție clară între taxe și donații. Astfel, prin taxe stabilite de consiliul parohiale se presupun doar sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea mormintelor. Contribuțiile benevole reprezintă bunurile oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii Sfintelor Taine și ierurgii.

  "Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale", se spune în comunicatul Patriarhiei Române.

  În cazul donațiilor, preoții vor elibera chitanțe care vor atesta suma transmisă de fiecare familie. Cuantumul contribuțiilor benevole va fi stabilit de consiliul parohial, ele urmează să fie cheltuite pentru funcționarea parohiilor.

  Tematic

  Slujba de înmormântare a regelui Mihai, oficiată de Patriarh
  Biserica iese în stradă. Sfântul Sinod anunță cel mai mare protest din România
  Marele Sinod Panortodox se va reuni în Grecia pentru prima dată după 1100 de ani
  Tagurile:
  slujbe, donații, contribuții benevole, Sfântul Sinod, preoți, taxe, Biserica Ortodoxă Română, Biserica, România


  Știrile Zilei