05:11 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  28834

  Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o amplă operațiune de investigare a activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este suspectată de “activități antistatale”.

  BUCUREȘTI, 31 mar — Sputnik. Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o amplă investigație împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care aparține canonic Patriarhiei de la Moscova, bănuind-o de susținere a insurgenților și "activitate antiucraineană", anunță agenția Vchasno, cu referire la declarația locotenenților SBU, Valeryi Udovicenko și Iulia Laputina.

  Potrivit ofițerilor de securitate, investigația a fost demarată pe întreg teritoriu al țării. SBU afirmă că reprezentanții clerului ar fi implicați în "activități teroriste", iar serviciile secrete rusești ar utiliza lăcașurile sfinte pentru „desfășurarea activităților de spionaj".

  „Ofițerii de securitate au demarat expertize științifice, colectează probe și interoghează martorii, precum și studiază literatura bisericească pentru identificarea unor texte manipulatoare", a declarat Laputina.

  Reprezentanții SBU au oferit și un exemplu al "activității antiucrainene": potrivit lor, în 2014 călugării mănăstirii Adormirii Maicii Domnului din Svyatogorsk ar fi plasat în spatele unei icoane a Maicii Domnului "o rugăciune cu conținut prorus care a fost distribuită de sărbători pascale". În afară de aceasta, afirmă serviciile de securitate, în acelaș an unii insurgenți ar fi primit adăpost într-o biserică din Slavyansk.

  "De fapt, lăcașurile Bisericii Ortodoxe Ucrainene au devenit niște celule ale căror activitate este îndreptată împotriva Ucrainei", a declarat Udovicenko.

  În prezent, în Ucraina activează câteva biserici ortodoxe: Biserica Ortodoxă Ucraineană (care este unica recunoscută de Biserica Ortodoxă Română), autoproclamata Patriarhie de la Kiev, Biserica Autocefală Ucraineană, precum și Biserica greco-catolică Ucraineană. În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Ucraineană a raportat mai multe cazuri de presiuni din partea autorităților ucrainene asupra feților bisericești, precum și cazuri de acaparare a lăcașurilor sfinte.

  Tematic

  Biserica Ortodoxă Rusă introduce nouă sfinți români în calendarul local
  Cristoiu: de ce Iohannis nu e Putin, iar Biserica nu-și recunoaște martirii?
  Au mână liberă de la biserica anglicană: băieții pot să poarte fuste și tocuri
  Dezvăluiri șoc despre Laura Kovesi - legături cu FBI și cu... biserica!
  Declarație: Biserica Rusă este gata să susțină restaurarea monarhiei
  Biserica Rusă cere evacuarea lui Lenin din Piața Roșie
  Biserica iese în stradă. Sfântul Sinod anunță cel mai mare protest din România
  Biserica - îngrijorare pentru situația țării
  Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit astăzi în Biserica Ortodoxă Română
  Maia Sandu ar vrea ca Biserica Ortodoxă să fie "suspendată"
  PNL, în conflict cu Biserica pe tema parteneriatului civil
  Băsescu lovește în Biserica și își laudă negocierile cu Erdogan
  SUA critică Biserica Ortodoxă Română pentru discriminarea minorităţilor sexuale
  Biserica să se trezească și să acționeze!
  În Moldova biserica şi statul au decis să apere familia şi morala creştină
  Tagurile:
  Patriarhia Moscovei, Biserica ortodoxă Ucraineană, Serviciul Ucrainean de Securitate, SBU, Slavyansk, Ucraina


  Știrile Zilei