20:39 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  Города мира. Дамаск

  Comunităţile creştine din Siria, atitudine curajoasă şi fermă. Apel la protejarea păcii

  © Sputnik / Валерий Мельников
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  25830

  Într-un comunicat al Patriarhiilor Greco-Ortodoxă a Antiohiei și a întregului Răsărit, Sirian-Ortodoxă și Greco-Catolică Melchită, este condamnată „agresiunea brutală” declanşată de SUA asupra Siriei, agresiune care „încurajează organizațiile teroriste”, şi se face apel la pace.

  BUCUREŞTI, 16 apr — Sputnik, Doina Crainic. Într-un comunicat publicat pe site-ul Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei și a întregului Răsărit, este condamnată „agresiunea brutală" desfăşurată de către SUA, Franța și Marea Britanie asupra Siriei, în noaptea de 13 spre 14 aprilie.

  Comunicatul este semnat de Patriarhii Ioan al X-lea, Patriarh Greco-Ortodox al Antiohiei și al Întregului Răsărit, Ignatie Efrem al II-lea, Patriarh Sirian-Ortodox al Antiohiei și al Întregului Răsărit, și Joseph Absi, Patriarh Greco-Catolic Melchit al Antiohiei, Alexandriei și Ierusalimului.

  Ei atrag atenţia că un astfel de „atac nejustificat asupra unui stat suveran" reprezintă o încălcare a legilor internaționale și a Cartei ONU, atac care poate încuraja organizațiile teroriste şi poate duce la o escaladare periculoasă a conflictelor.

  Totodată, în comunicat se face apel la bisericile creştine din țările care au participat la ofensivă, biserici cărora li se cere să condamne ferm această agresiune şi să îndemne guvernele din ţările respective să ia măsuri pentru apărarea păcii internaționale.

  Redăm declaraţia integrală din comunicat, care începe cu un verset din Scriptură, „Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați!"(Isaia 8, 8-9):

  „1. Această brutală agresiune este o violare clară a legilor internaționale și a Cartei Națiunilor Unite, pentru că este un asalt nejustificat asupra unui stat suveran, membru al ONU.
  2. Ne produce o mare durere faptul că acest atac vine din partea unor țări puternice cărora Siria nu le-a făcut nici un rău, în nici un fel.
  3. Acuzațiile SUA, și ale altor țări, că armata siriană folosește arme chimice și că Siria este o țară care deține și folosește astfel de chimice, sunt afirmații nejustificate și nesprijinite de probe suficient de clare.
  4. Momentul acestei nejustificate agresiuni împotriva Siriei, tocmai când Comisia Internațională de Anchetă independentă urma să își înceapă munca în Siria, subminează munca acestei comisii.
  5. Această brutală agresiune distruge șansele pentru o soluție politică pașnică și duce la escaladare și la mai multe complicații.
  6. Această agresiune injustă încurajează organizațiile teroriste și le dă puterea să își continue activitatea teroristă.
  7. Cerem Consiliului de Securitate al ONU să își joace rolul natural de a aduce pace și nu de a contribui la escaladarea războiului.

  8. Cerem tuturor bisericilor din țările care au participat la agresiune, să își îndeplinească datoriile de creștini, conform învățăturii Sfintei Evanghelii, să condamne această agresiune și să își îndemne guvernele să lucreze pentru protejarea păcii internaționale.
  9. Salutăm curajul, eroismul și sacrificiile Armatei Arabe Siriene, care apără cu curaj Siria și asigură securitate poporului sirian. Ne rugăm pentru sufletele celor ce au murit și pentru recuperarea celor răniți. Avem încredere că armata nu va ceda în fața agresiunilor teroriste din interiorul sau din exteriorul țării; că va continua să lupte cu curaj împotriva terorismului până când tot teritoriul sirian va fi curățat de terorism. De asemenea, apreciem atitudinea curajoasă a țărilor care sunt prietene cu Siria și cu poporul său".

  Comunicatul se încheie cu un îndemn la rugăciune pentru pace în Siria și în toată lumea şi pentru eliberarea Siriei de terorism.

  „Facem rugăciune pentru securitatea, victoria și eliberarea Siriei de orice fel de război și terorism. Ne rugăm pentru pace în Siria și în toată lumea și apelăm la intensificarea eforturilor pentru reconciliere națională, pentru apărarea țării și apărarea demnității tuturor sirienilor", se precizează în partea finală.

  Tematic

  Peste 50% dintre britanici dezaprobă atacurile din Siria fără girul parlamentului
  Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
  Au participat militarii ruși la pararea atacului aerian din Siria? Pentagonul face lumină
  Opinie: Atmosfera legată de Siria, asemănătoare celei dinaintea Primului Război Mondial
  Adrian Năstase, superb: lecție de înaltă diplomație și atitudine în conflictul din Siria
  Trump atacă în Siria, inclusiv, pentru a-l timora pe Kim Jong-un?
  Tagurile:
  Atacuri, Antiohia, Patriarhia, Siria


  Știrile Zilei