09:08 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  973101

  Patriarhia de la Moscova a anunțat întreruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol în legătură cu disputele legate de canonicitatea așa-numitei “patriarhii ucrainene”.

  BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik. Biserica Ortodoxă Rusă încetează orice participare în structurile prezidate de Patriarhiei de la Constantinopol. O astfel de decizie a fost luată astăzi de Sfântul Sinod al Bisericii Ruse.

  În afară de aceasta, va fi suspendată slujirea în comun cu ierahrii Patriarhiei de la Constantinopol, inclusiv "orice participare la adunările ierarhilor în țările ale așa-numte diaspore și orice dialog teologic".

  „De asemenea, s-a decis încetarea pomenirii patriarhului de la Constantinopol Bartolomeu în cadrul slujbelor în cuprinsul Biseriii Ortodoxe Ruse", a declarat președintele direcției relațiilor bisericești externe al Patriarhiei de la Moscova, mitropolitul Ilarion de la Volokolamsk.

  „Nu este întreruptă comuniunea euharistică între cele două biserici. Deocamdată, această decizie nu interzice clericilor Patriarhiei de la Constantinopol de a sluji împreună cu clericii Bisericii Ortodoxe Ruse", a explicat agenției RIA Novosti secretarul de presă al Patriarhului Kirill, Aleksandr Volkov.

  Încetarea pomenirii presupune că Patriarhul Moscovei, Kirill, nu va mai pronunța numele Patriarhului de la Constantinopol, Bartolomeu, în timpul Sfintei Liturghii.

  Potrivit tipicului, atunci când are loc pomenirea tuturor arhiereilor în cadrul liturghiei patriarhale, de mai multe ori se face pomenirea tuturor întâistătătorilor bisericilor ortodoxe din lume. Potrivit dipticului (lista bisericilor locale), Biserica Ortodoxă Rusă recunoaște 15 întâistătători, printre care Biserica de la Constantinopol se află pe prima poziție.

  Tematic

  Biserica Rusă amenință Constantinopolul cu întreruperea comuniunii euharistice
  Biserica Ortodoxă Rusă: Decizia de a permite preoților a doua căsătorie este necanonică
  Biserica este singura instituţie care cheamă la pace în „războiul" româno-român
  Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
  Scandal monstru! Ministerul Educaţiei, atac la Biserica Ortodoxă!
  Biserica Ortodoxă Rusă introduce nouă sfinți români în calendarul local
  Dezvăluiri șoc despre Laura Kovesi - legături cu FBI și cu... biserica!
  Declarație: Biserica Rusă este gata să susțină restaurarea monarhiei
  Biserica Rusă cere evacuarea lui Lenin din Piața Roșie
  Biserica iese în stradă. Sfântul Sinod anunță cel mai mare protest din România
  Biserica - îngrijorare pentru situația țării
  Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit astăzi în Biserica Ortodoxă Română
  Maia Sandu ar vrea ca Biserica Ortodoxă să fie "suspendată"
  Tagurile:
  comuniunea euharistică, Patriarhia de la Constantinopol, Biserica Ortodoxă Rusă, Ilarion de la Volokolamsk, Aleksandr Volkov, Patriarhul Kirill, Constantinopol, Rusia


  Știrile Zilei