19:31 18 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  456 0 0

  Mitropolitul Serafim de Kythira, din cadrul Bisericii Ortodoxe din Grecia, îl acuză Patriarhul de la Constantinopol de provocarea unei dezbinări în sânul ortodoxiei.

  Moscova
  © Sputnik / Григорий Сысоев
  BUCUREȘTI, 17 sept — Sputnik. Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim de Kythira a acuzat Patriarhia de la Constantinopol de sciziune în sânul ortodoxiei și l-a îndemnat pe Întâistătătorul Bartolomeu să se pocăiască și să înceteze să mai provoace o schismă.

  Mitropolia de Kythira face parte din Biserica Ortodoxă a Greciei.

  "Insistența Patriarhului Bartolomeu de a oferi autocefalie schismaticilor din Ucraina are consecințe triste, iar Patriarhul de la Constantinopol ar trebui să se pocăiască în loc să comunice cu Papa de la Roma", se spune într-o declarație expediată agenției RIA Novosti.

  "M-am întristat profund când am aflat despre întreruperea relațiilor între Patriarhia Rusă și Patriarhia Ecumenică. Aceste rezultate triste și deplorabile se datorează insistenței Patriarhiei de la Constantinopol de oferi autocefalie unor schismatici ucraineni, care au fost îndepărtați de Sfânta Biserică Ortodoxă, adică de toți patriarhii ortodocși și bisericile locale autocefale, reprezentând o minoritate nesemnificativă în rândul poporului ucrainean", a declarat mitropolitul.

  Serafim a amintit că până în prezent Patriarhia de la Constantinopol recunoștea doar canonicitatea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, păstorită de mitropolitul Onufrie.

  „Acum, din motive personale, acesta oferă autocefalie schismaticilor din Ucraina și revizuiește sfânta orânduire și atitudinea față arhiepiscopia ortodoxă canonică a Ucrainei, care este recunoscută nu doar de Rusia, dar și toate celelalte Biserici Ortodoxe", se spune în document.

  „Din câte se cunoaște, schismaticii nu reprezintă o Biserică și orice comuniune cu ei este interzisă de Sfintele Canoane, Sinoadele Apostolice și Ecumenice. În acest caz, ce rost are insistența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu de a recunoaște schismaticii drept Biserică autocefală? Pentru provocarea sciziunii în Unica, Sfântă, Soborniceasca și Apostolească Biserică a lui Hristos?", se menționează în declarație.

  Înaltpreasfințitul consideră că multe probleme au fost provocate de deciziile Sfântului Sinod de la Creta din iunie 2016, anunțând că se roagă pentru „depășirea crizei duhovnicești în Biserică și evitarea unor consecințe grave pentru unitatea ortodoxiei".

  „Ioan Gură de Aur spunea că păcatul dezbinării nu se va putea spăla nici cu sângele mucenicilor", spune mitropolitul de Kythira în scrisoarea sa.

  Tematic

  Biserica Rusă întrerupe relațiile cu Constantinopolul
  Biserica Rusă amenință Constantinopolul cu întreruperea comuniunii euharistice
  Tagurile:
  Patriarhia Ucraineană, patriarhia ecumenică, schisma, Biserica Ortodoxă, Mitropolit Serafim de Kythira, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, Constantinopol, Grecia, Rusia, Ucraina


  Știrile Zilei