00:31 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk

  Mitropolitul Ilarion a îndemnat bisericile locale să păstreze unitatea ortodoxiei

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  11710

  Înaltul ierarh al BORu a îndemnat bisericile locale să păstreze unitatea ortodoxiei și a apreciat poziția Bisericii Sârbe față de problema “autocefalia patriarhiei ucrainene”.

  BUCUREȘTI, 26 sept — Sputnik. Șeful direcției pentru relații externe bisericești a Patriarhiei de la Moscova, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, aflându-se într-o vizită la Belgrad, a îndemnat bisericile ortodoxe locale să urmeze exemplul Bisericii Sârbe și să păstreze unitatea ortodoxiei.

  Moscova
  © Sputnik / Григорий Сысоев

  Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Sârbe, episcopul Irineu de Bačka a declarat anterior într-o scrisoare că oferirea unilaterală de către Patriarhia de la Constantinopol a autocefaliei așa-numitei „patriarhii ucrainene" va distruge unitatea lumii ortodoxe, iar pretențiile Constantinopolului la primatul absolut în tot spațiul ortodox "nu suportă nicio critică".

  Mitropolitul Ilarion a făcut declarația în timpul ceremoniei de înmânare a titlului de doctor honoris causa la Univeristatea din Belgrad.

  "Considerăm că poziția Serbiei este una foarte corectă și sperăm, sperăm foarte mult, că celelalte biserici vor adopta o poziție similar. Legitimarea schismei în Ucraina, iar de acest lucru, spre regretul nostrum, se ocupă azi patriarhul Bartolomeu, nu va putea uni credincioșii ucraineni, ci, dimpotrivă, provoca noi sciziuni. Se vor scinda nu doar credincioșii din Ucraina, dar și tot corpul ortodoxiei universal, ceea ce se întâmplă deja", a răspuns mitropolitul Ilarian, fiind întrebat de jurnaliști despre atitudinea Patriarhiei Ruse față de poziția exprimată de Biserica Sârbă.

  „Sperăm foarte mult că acest lucru nu se va întâmpla și, așa cum s-a procedat în trecut, poziția solidară a bisericilor ortodoxe locale va pune capă unei astfel de evoluții a lucrurilor, că vom putea depune eforturi comune pentru păstrarea unității Sfintei Ortodoxii", a menționat el.

  Președintele Ucrainei încearcă să obțină recunoașterea structurilor religioase necanonice pentru crearea unei singure biserici locale autocefale ucrainene. Anterior, Patriarhia de la Constantinopol, în cadrul pregătirilor pentru oferirea autocefaliei, a numit exarhii săi în Kiev. În afară de aceasta, Patriarhul Bartolomeu a declarant că intenționează să ofere autocefalie Ucrainei. Biserica Ortodoxă din Ucraina a calificat aceste acțiuni drept atentarea la teritoriul canonic al altei biserici locale și l-a îndemnat pe Patriarhul Bartolomeu să înceteze amestecul în problemele interne, iar "exarhii" Patriarhiei de la Constantinopol să părăsească Kievul.

  Tematic

  Biserica Rusă întrerupe relațiile cu Constantinopolul
  Biserica Rusă amenință Constantinopolul cu întreruperea comuniunii euharistice
  Biserica Ortodoxă Rusă: Decizia de a permite preoților a doua căsătorie este necanonică
  Întâi septembrie - Începe noul an bisericesc: 12 rezoluţii
  Biserica este singura instituţie care cheamă la pace în „războiul" româno-român
  Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
  Scandal monstru! Ministerul Educaţiei, atac la Biserica Ortodoxă!
  Patru teroriști au încercat să ia ostatici într-o biserică ortodoxă din Cecenia (VIDEO)
  Prinţului Charles, o nouă dovadă a aprecierii faţă de tradiţiile Bisericii Ortodoxe
  România, 2018: Personalitate a Bisericii, atacată de reprezentanții unei minorități
  Hristos a Înviat! Sute de creştini, la sfinţirea de ouă, Pască la o biserică din Chişinău
  Tagurile:
  schismă, Biserica Ortodoxă, Ilarion de la Volokolamsk, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, Bačka, Constantinopol, Belgrad, Rusia, Serbia, Ucraina


  Știrile Zilei