13:21 15 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  Relațiile româno-ruse (243)
  34110

  Biserica Ortodoxă Română adoptă o poziție neutră în conflictul dintre Patriarhia Rusă și cea Ecumenică, îndemnând la dialog și unitate.

  CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik, Octavian Racu. După o perioadă îndelungată de tăcere, Biserica Ortodoxă Română vine cu o primă reacție la conflictul între Patriarhia de la Moscova și Patriarhia de la Constantinopol. În cadrul ședinței Sfântului Sinod, care a avut loc pe 25 octombrie, prezidată de Preafericitul Patriarh Daniel, ierarhii români au adoptat o poziție față de conflictul pe Patriarhia Rusă și cea Ecumenică.

  Sfântul Sinod al BORu
  Пресс-служба Патриархии РПЦ

  În comunicatul emis de BOR, citat de basilica.ro, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din 24 mai 2018 prin care Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei sunt îndemnate să ajungă la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei

  În același timp, Sfântul Sinod subliniază faptul că “unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii”.

  „Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, se spune în hotărârea Sinodului.

  Patriarhii Daniel și Kirill au discutat despre Ucraina la București și Moscova

  Problema ucraineană a fost un subiect al discuțiilor atât în timpul vizitei Patriarhului rus Kirill la București, cât și în timpul vizitei Patriarhului român, Daniel la Moscova. În cadrul unei discuții între cei doi întâistătători ai Bisericilor Ruse și Române, care a avut loc pe 26 octombrie 2017, la Palatul Patriarhal, au fost abordate subiectele legate de “acțiunile agresive ale grupurilor necanonice și ale reprezentanților bisericii greco-catolice, încălcarea drepturilor credincioșilor din Ucraina, precum și tentativele unor grupuri de lobby de a promova legi care au un caracter discriminatoriu”.

  În timpul vizitei sale la Moscova, în decembrie 2017, Patriarhul Daniel și-a reiterat poziția de susținere a structurilor bisericești canonice din Ucraina, aflate sub oblăduirea Patriarhiei Ruse.

  Înființarea unei “biserici ucrainene” – o misiune imposibilă?

  Pe 7 septembrie 2018, Patriarhia Ecumenică a anunțat că trimite în Ucraina doi episcopi-exarhi – episcopul Daniel de Pamphilon din SUA și episcopul Ilarian de Edmonton din Canada, în cadrul procesului de înființare a unei “biserici ucrainene autocefale”.

  La ora actuală, în Ucraina există două structuri necanonice, schismatice care se autoproclamă “biserici autocefale ucrainene”: așa-numita “patriarhie a Kievului”, condusă de Filaret Denisenko, și “biserica ortodoxă autocefală ucraineană”, condusă de Macarie Maletici. Cele două structuri poartă negocieri pentru formarea unei biserici unitare și autocefale ucrainene, însă fără a înregistra vreun succes.

  Potrivit unei declarații a așa-numitului “mitropolit” Macarie Maletici, citat de portalul GlavNovosti, deocamdată "nu există nicio premisă favorabilă creării unei singure structuri bisericești în Ucraina", care în viitor ar putea beneficia de un tomos de autocefalie din partea Constantinopolului, din momentul în care cei doi capi ai mișcărilor schismatice nu au reușit să convină asupra "trei chestiuni principiale: denumirea, statutul și modelul".

  La ora actuală, Biserica Ortodoxă Română și celelalte biserici locale, recunosc doar canonicitatea Mitropoliei al Kievului și Întregii Ucraine, păstorită de Înaltpreasfânțitul Onufrie.

  Тема:
  Relațiile româno-ruse (243)

  Tematic

  Biserica Rusă întrerupe relațiile cu Constantinopolul
  Mitropolitul Ilarion a îndemnat bisericile locale să păstreze unitatea ortodoxiei
  Naționaliștii ucraineni au luat cu asalt o biserică din Vestul Ucrainei
  De ce s-a solidarizat Biserica Ortodoxă din Moldova cu creştinii din România?
  Decizie istorică: Patriarhia Ecumenică permite a doua căsătorie pentru preoți - detalii
  Reacția Patriarhiei Române după Referendum
  BORu a întrerupt relațiile cu Patriarhia de Constantinopol
  Tagurile:
  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, București, autocefalie, Patriarhia Rusă, Patriarhia Română, Ucraina, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Română


  Știrile Zilei