21:55 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  25910

  Patriarhia Moscovei a reacționat la acordul semnat recent între președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu.

  BUCUREȘTI, 3 nov – Sputnik. Acordul de cooperare, semnat între președintele Ucrainei și Patriarhul de Constantinopol nu presupune, deocamdată, înființarea unei biserici ucrainene, a declarat șefului secției sinodale pentru relațiile Bisericii cu societatea și presa a Patriarhatul Moscovei, Vladimir Legoida.

  Acesta a atras atenția că unele instituții media din Ucraina au anunțat că Petro Poroșenko și Patriarhul Bartolomeu au convenit asupra creării unei biserici ucrainene independente.

  “Citesc titlul: Poroșenko și patriarhul Bartologeu au semnat un acord pentru crearea unei biserici ucrainene”. Apoi, citesc în textul știrii cuvintele lui Poroșenko: “Astăzi e o zi istorică. Am semnat acordul de cooperare între Ucraina și patriarhia ecumenică”. Colegilor, de ce născociți ceea ce nu există?”, se întreabă Legoida.

  Potrivit lui, nici nu merge vorba de crearea unei “biserici ucrainene”. “Toate aceste concordate ale autorităților ucrainene cu Fanarul nu aduc nicio schimbare pentru credincioșii din Ucraina”, conchide Legoida.

  Anterior, Poroșenko și patriarhul Bartolomeu au semnat un acord de cooperare între Ucraina și Patriarhia de la Constantinopol. Potrivit lui Poroșenko, acest document finalizează procesul de oferire a tomosului Ucrainei, iar potrivit patriarhului Bartolomeu – va contribui la accelerarea acestui proces.

   


  Tematic

  Vizita Patriarhului Kirill în Moldova: Președintele Dodon oferă detalii
  BOR îndeamnă Moscova și Constantinopolul la dialog în problema Ucrainei
  Eveniment în România, sub egida Ambasadei Rusiei şi a Patriarhului Kirill al Rusiei


  Știrile Zilei