09:25 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Grecia. 27 mai 2016

  Tsipras vrea să-l elimine pe Hristos din Constituție

  © Sputnik / Алексей Дружинин
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  263043

  Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, intenționează să elimine orice referință la Iisus Hristos și Biserica Ortodoxă din Constituția Greciei.

  BUCUREȘTI, 5 nov – Sputnik. Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, s-a pronunțat foarte clar pentru o separare definitivă a statul de Biserica Ortodoxă Greacă prin adoptarea unei “neutralități religioase stricte”, toate menționările lui Iisus Hristos urmând să fie eliminate din Constituție, notează portalul Greek City Times.

  Articolul 3 al legii fundamentale stipulează că „religia dominantă în Grecia este cea a Bisericii Răsăritene Ortodoxe a lui Hristos. Biserica Ortodoxă a Greciei, al cărui cap este Domnul nostru Iisus Hristos”.

  Tsipras planifică să elimine acest articol din Constituția Greciei, anunțând această intenție în cadrul unei reuniuni a partidului SYRIZA. Premierul este convins că Biserica Greacă va accepta această propunere, “fiind suficient de matură și înțeleaptă pentru a pune bazele unei relații raționale cu statul”. În același timp, premierul nu a specificat care va fi natura relațiilor dintre cele două entități.

  În cadrul ședinței grupului parlamentar al SYRIZA, Tsipras a reamintit că „este timpul ca legea fundamentală a Greciei să pună în valoare principiile neutralității religioase care reprezintă viitorul unei Grecii moderne”.

  Premierul anunțase în luna iunie a acestui an că se preconizează separarea definitivă a Bisericii de Stat, formațiunea de stânga SYRIZA urmând să propună parlamentului un plan în această privință.

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a criticat intenția de a separa în mod unilateral Biserica de Stat. Ierharhii au argumentat că o astfel de decizie nu poate fi luată de către un partid, ci doar de popor.

  Tematic

  „Șah și mat. Un pas geopolitic neașteptat” - s-a lansat Sputnik Grecia
  Violențe în Grecia: lupte de stradă între manifestanți și poliție la Salonic - VIDEO
  Un mitropolit din Grecia îl critică pe Bartolomeu pentru scindarea ortodoxiei
  Tagurile:
  Alexis Tsipras, Biserica Ortodoxă, Constituție, Iisus Hristos, Grecia


  Știrile Zilei