22:03 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Salome Zurabishvili

  Președintele Georgiei a refuzat să felicite Ucraina cu obținerea “autocefaliei”

  © Sputnik . Александр Имедашвили
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  21511

  Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a evitat să felicite Ucraina cu înființarea noii biserici autocefale.

  BUCUREȘTI, 12 ian – Sputnik. Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că și-ar dori să felicite poporul ucrainean cu obținerea autocefaliei, însă un astfel de gest ar fi unul iresponsabil.

  Pe 6 ianuarie, patriarhul de la Constantinopol Batolomeu a transmis tomosul de autocefaliei unei “noi bisericii” înființate la Kiev. Din document reiese că jurisdicția noii structuri se va limita la teritoriul Ucrainei și nu va putea să hirotoni episcopi sau înființa parohii în afara țării. În afară de aceste prevederi există și alte restricții care fac acestă structură dependentă de Constantinopol. Biserica Ortodoxă din Georgia declarase anterior că își va face publică poziția față de această autocefalie în luna ianuarie, la ședința Sfântului Sinod.

  “E o problemă importantă și sensibilă... Mi-ar fi ușor să felicit poporul ucrainean pentru că e important reieșind din istoria țării noastre. Însă astăzi, în calitate de președinte al țării am o mare responsabilitate”, a declarat Zurabishvili.

  Potrivit șefului statului, atât timp cât Biserica Ortodoxă Georgiană nu și-a exprimat poziția și tratează acest subiect cu atenție, ea “nu are dreptul să fie mai puțin responsabilă”.

  Zurabișvili a amintit că restabilirea autocefaliei Bisericii Georgiene în trecut a fost un eveniment important pentru țara ei și pentru dezvoltarea democrației.

  „Noua biserică” a fost înființat în Ucraina în urma unui sobor unificator organizat la Kiev în decembrie, în urma căruia au fost unite două structuri bisericești necanonice, care au activau anterior în Ucraina. Capul „noii biserici autocefale” a devenit “mitropolitul” Epifanie Dumenko. Biserica Ortodoxă din Ucraina a refuzat să participe la acest eveniment.

  Tematic

  Un chip unic al lui Hristos, descoperit într-o veche biserică bizantină
  Patriarhia de Constantinopol a confirmat data Soborului bisericesc de la Kiev
  Patriarhul Kiril, despre "soborul de unificare" din Ucraina
  Tagurile:
  autocefalie, Biserica Ortodoxă, Ucraina, Georgia


  Știrile Zilei