00:22 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Sinodul Bisericii Ortodoxe Române

  Sinodul BOR discută astăzi despre problema bisericească din Ucraina

  © Photo: Biserica Ortodoxă Română / Luigi Ivanciu / ZL
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  29620

  Sindorul BOR discută astăzi despre problema bisericească din Ucraina, în contextul existenței a peste 127 de parohii românești în această țară.

  BUCUREȘTI, 21 feb – Sputnik. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române discută astăzi despre problema bisericească din Ucraina, comunică agenția patriarhală Basilica.

  La deschiderea ședinței, Patriarhul Daniel a semnalat tensiunile existente în Ucraina și cauzele care au condus la situația actuală. Totodată, acesta a spus că trebuie de avut în vedere și faptul că la ora actuală în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești.

  „Atunci când ne pronunțăm asupra situației din Ucraina să fim foarte atenți la ceea ce spun și comunitățile noastre de acolo”, a spus Patriarhul Daniel în deschiderea lucrărilor.

  Reamintim că pe 3 februarie, la Kiev a avut loc ceremonia de întronizare a așa-numitului „mitropolit” Epifanie, capul noii biserici autocefale ucrainene. La eveniment nu a fost prezent niciun reprezentat al bisericilor ortodoxe locale, inclusiv niciun reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.

  Românii din Ucraina sunt împotriva "noii biserici ucrainene"

  Pe 7 februarie în localitatea Hliboca a avut loc o acțiune de protest ale enoriașilor și clericilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, supuse canonic Patriarhiei de la Moscova, împotriva acaparării lăcașurilor de către noua "biserică ortodoxă din Ucraina". În cadrul manifestației, arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii românești Banceni, a chemat enoriașii să rămână devotați bisericii canonice și să nu se lase acaparați de biserica schismatică, „care nu este binecuvântat de Dumnezeu”.

  Kievul: Nicio biserică ortodoxă locală nu este dispusă să recunoască "noua biserică" din Ucraina

  Nicio biserică ortodoxă locală nu este gata să recunoască noua biserică a Ucrainei, a declarat joi adjunctul șefului departamentului relații bisericești externe a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, protoiereul Nikolai Danilevici.

  “La ora actuală, nu există nicio biserică ortodoxă locală care ar fi dispusă să recunoască biserică ortodoxă din Ucraina. Dimpotrivă, deja există biserici care au declarat că nu vor recunoaște „biserica ortodoxă din Ucraina”. E vorba de biserica ortodoxă poloneză, sârbă, antiohă”, a declarat Danilevici în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi.

  Potrivit lui, în scurt timp, celelalte biserici, în special cea bulgară, își vor exprima decizia de nerecunoaștere a noii structuri bisericești din Ucraina.

  Tematic

  Schisma din Ucraina. Putin: Rusia își rezervă dreptul de a apăra libertățile cetăţenilor
  Președintele Georgiei a refuzat să felicite Ucraina cu obținerea “autocefaliei”
  Ucraina a decis să intensifice paza la frontierele cu Moldova și România
  Zaharova: „Putin e la curent că ar putea fi ales în Ucraina în locul lui Poroșenko?”
  Românii din Ucraina cer recunoașterea statutului de “popor băștinaș”
  Tagurile:
  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Ucraina, Patriarhul Daniel, Biserica Ortodoxă Română


  Știrile Zilei