17:58 19 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  98621

  Liderul patriarhiei de la Kiev, Filaret Denisenko, îndeamnă la o luptă împotriva Patriarhiei de la Constantinopol pentru obținerea unei adevărate independențe a “bisericii ucrainene”.

  BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Liderul structurii bisericești necanonice, schismaticul Filaret Denisenko, a chemat la luptă pentru independența "noii biserici" a Ucrainei de Patriarhia de la Constantinopol. O astfel de declarație a fost publicată pe pagina oficială Facebook a lui Filaret.

  Potrivit lui Denisenko, "astăzi are loc o luptă pentru existența bisericii ucrainene. În această luptă unii apără independența structurii necanonice și independența statului, în timp ce alții trădează această idee", afirmă el.

  “E vorba nu doar de clerici, dar și de stat. Nu e vorba de tot ce reprezintă statul, ci de mai mulți funcționari, care nu înțeleg ce se întâmplă, sau, dimpotrivă, împiedică existența în Ucraina a unei biserici independente, favorizând una care să fie dependentă de un centru sau altul”, a declarat Denisenko.

  Anterior, Filaret îl acuzase într-o conferință de presă pe președintele Petro Poroșenko și "mitropolitul" Epifanie de trădare și înșelare. Potrivit lui, în cadrul unei înțelegeri se convenise ca Filaret să devină conducătorul bisericii în interiorul țării, iar mitropolitul Epifanie – responsabil de relații externe.

   „Au existat niște înțelegeri între mine, președinte și Epifanie. Nu doar între noi trei, dar și cu arhierei. La sinodul arhieresc a existat o înțelegere că eu voi continua să conduc biserica pe teritoriul Ucrainei, împreună cu Epifanie, iar el va reprezenta biserica în afară... Am avut încredere în președinte și în Epifanie, iar ei m-au înșelat”.

  Noua biserică a Ucrainei a fost înființată în urma unui „sinod unificator”, organizat la Kiev, în decembrie 2018, prin care au fost comasate două structuri necanonice. Liderul noii biserici autocefale a devenit mitropolitul Epifanie Dumenko. Canonica Biserica Ortodoxă din Ucraina, păstorită de mitropolitul Onufrie, a refuzat să participe la acest eveniment.

  Pe 6 ianuarie, Patriarhul de la Constantinopol Bartolomeu, a transmis Kievului un tomos de autocefalie noii biserici. Din document rezultă că jurisdicția acesteia este limitată strict la teritoriul Ucrainei, fără a avea dreptul să numească episcopi sau să înființeze parohii în afara țării. În același timp, există și un șir de alte restricții prin care noua structură devine dependentă de Constantinopol.

  Tematic

  Avertizare: val de căldură şi radiaţii UV lovesc țara. Indice în prag critic
  Ucrainenii lovesc din nou în români, dar oficialii de la București tac!
  BORu a întrerupt relațiile cu Patriarhia de Constantinopol
  Cum îi va afecta pe enoriași răspunsul dur al BORu la acțiunile Constantinopolului
  BOR îndeamnă Moscova și Constantinopolul la dialog în problema Ucrainei
  Tagurile:
  Ucraina


  Știrile Zilei