23:16 31 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  53530

  Patriarhul Ierusalimului Teofil îi cheamă pe toți întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe să se reunească în Iordania pentru a discuta despre salvarea unității ortodoxe.

  BUCUREȘTI, 21 nov – Sputnik. Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea a propus tuturor întâistătătorilor bisericilor locale să se reunească în Iordania pentru a discuta problemele păstrării unității ortodoxe.

  “În duhul al dragostei frățești și grijei ne adresăm cu următoarea propunere: în casa noastră, Patriarhia Ierusalimului, vem să-i primim pe frații noștri, întâistătătorii bisericilor ortodoxe și în duhul canoanelor și a sobornicității, să discutăm despre problemele unității noastre în comuniunea euharistică”, a spus patriarhul într-un discurs rostit după primirea în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova a premiului Fundației Unității Popoarelor Ortodoxe.

  El a menționat că întâistătătorii Bisericilor locale” au o responsabilitate în fața Domnului pentru menținerea unității Bisericii, chiar dacă acest lucru va cere niște sacrificii”.

  “Stăm în fața Domnului și nu avem o altă opțiune decât să depunem toate eforturile necesare pentru salvarea unității noastre. Profitând de această ocazie, anunț că deschidem porțile casei noastre în Regatul Hașemit al Iordaniei pentru organizarea unei întâlniri frățești ai dragostei, pentru a mărturisi în fața Bisericii și a lumii unitatea Bisericii Ortodoxe și credința noastră ortodoxă”, a menționat patriarhul.

  El a asigurat că adunarea liderilor Bisericilor în Iordania se va bucura de ospitalitatea, luând în considerație „rolul pe care îl joacă majestatea sa regele Abdullah II, în calitate de apărător al locurilor sfinte creștine și musulmane din Țara Sfântă, dar și eforturile pe care le depune Regatul Hașemit al Iordaniei pentru asigurarea unei situații în care Iordania rămâne o țară în care creștinii se pot ruga și  veni în pelerinaje”.

  Biserica Ierusalimului ocupă locul patru în dipticele Bisericilor Ortodoxe locale, fiind cea mai veche biserică. Patriarhul Teofil și-a exprimat susținerea pentru Biserica canonică Ortodoxă din Ucraina și mitropolitul de Kiev și întreaga Ucraină Onufrie.

  Joi, Patriarhul Ierusalimului Teofil și Patriarhul Moscovei Kirill au săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în catedrala Hristos Mântuitorul. În cuvântul său de salut, întâistătătorul Bisericii Ruse a amintit că predecesorii patriarhului Teofil, pe parcursul istoriei, au avut grijă de restabilirea canonicității, care se află în pericol.

  Tematic

  Episcopul Paramon, despre cartea Patriarhului Kirill: ”Aici este viață întru Dumnezeu”
  “Patriarhul de la Kiev” cheamă la un război împotriva Constantinopolului
  Patriarhul, la vizita Papei: Despre Europa secularizată și criza familiei tradiționale
  Patriarhia Română, gest deosebit față de Halep
  Patriarhul României la ceas aniversar: Câți ani a împlinit Preafericitul Daniel
  Patriarhul Daniel, anunț pentru toți profesorii – ce se întâmplă cu școlile
  Patriarhul Ierusalimului nu recunoaște “biserica autocefală” din Ucraina
  Patriarhul rus Kirill i-a adresat un mesaj Patriarhului Daniel
  Mesajul Patriarhului Daniel cu ocazia pelerinajului de la București
  Patriarhul Kirill a vorbit despre rolul BORu în soarta ortodoxiei din întreaga lume
  Tagurile:
  Biserica Ortodoxă, Iordania, Patriarhia Moscovei


  Știrile Zilei