17:41 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Sfântul Apostol Andrei

  Sfântul Andrei: obiceiuri și tradiții. Ce fac fetele pentru aflarea ursitului

  © Sputnik / Юлия Честнова
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  54901

  Multe tradiții și superstiții sunt legate de sărbătoarea Sfântului Andrei, iar cea mai cunoscută este ca fetele să își pună busuioc sub pernă. Aflați cele mai cunoscute obiceiuri și semnificația lor.

  BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Fetele care vor să își afle ursitul pun busuioc sub pernă.

  Acesta nu este, însă, singurul obicei popular legat de sărbătoarea Sfântului Andrei.

  O altă superstiţie le determină pe fete să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinşi şi să rostească o incantaţie, dacă vor ca iubitul să li se arate în prag ziua următoare.

  Tot pentru a prezice viitorul se privește un pahar cu apă neîncepută în care se aruncă o verighetă sfințită de preot, în mijlocul căruia apărea chipul ursitului.

  Fetele mai apelau la un mijloc prin care să afle cu cine se vor mărita. Tradiția de aflare a ursitului mai spunea că o fată dezbrăcată trebuia să se aşeze între două oglinzi cu o lumânare în fiecare mână şi să privească intens în oglinda din faţă. Se spunea că în oglinda din spate i se reflectau scene din viitor şi imaginea alesului, notează dcbusiness.ro

  În noaptea de Sfântul Andrei, femeile puneau sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visau pe cineva că le ia grâul, atunci se măritau sigur. ”Hoțul” era ursitul.

  Tematic

  Românii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României
  Sfântul Apostol Andrei: Ce nu trebuie să faci în nici un caz în această zi
  Tagurile:
  Tradiții, Sfântul Andrei


  Știrile Zilei