10:14 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  42030

  Biserica Ortodoxă este de acord cu acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, însă cu condiția ca aceasta să cuprindă toată biserica, nu o singură parte.

  BUCUREȘTI, 14 feb – Sputnik. Biserica Ortodoxă Română este de acord cu acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, potrivit unei decizii a Sfântului Sinod luată în cadrul ședinței din 13 februarie.

  În același timp se specifică că nu este vorba de acordarea autocefaliei unei părți, ci întregii Biserici (inclusiv a celei aflate sub jurisdicția Patriarhiei de la Moscova), însă acest lucru, potrivit BOR, trebuie să fie realizat doar printr-o înțelegere dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei și prin consens panortodox.

  “Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei părți), însă aceasta se poate realiza numai prin înțelegerea dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei și prin consens panortodox”, se menționează în comunicatul Patriarhiei, publicat pe basilica.ro.

  Totodată, Sfântul Sinod a hotărât că Patriarhul Daniel nu va participa la reuniunea din 25-27 februarie 2020 a întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe de la Amman, Iordania, inițiată de Patriarhia Ierusalimului, în cadrul căreia se propune discutarea modalităților de reconciliere și restabilire a comuniunii euharistice între unele Bisericii surori. BOR va fi reprezentată la această reuniune de o delegație a Patriarhiei Române. Motivul acestei poziții este nedorința părții române de a interpreta "întâlnirea fraternă" ca "o sinaxară a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe".

  “Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru menținerea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos și Sfintelor Canoane Ortodoxe”, se menționează în comunicat.

  În hotărârile adoptate în 2018 și 2019, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române evita să se pronunțe în problema autocefaliei bisericii din Ucraina, limitându-se la îndemnul adresat Patriarhiei Moscovei și celei de la Constantinopol de a relua “dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o soluție, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol și cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova”.

  Tematic

  Poroșenko i-a cerut Patriarhului Daniel drepturi pentru ortodocșii ucraineni
  Patriarhia de la Moscova a reacționat la acordul Ucraina - Constantinopol
  Majoritatea clericilor din Ucraina susțin unitatea cu Patriarhia Moscovei
  Patriarhul Kiril, despre "soborul de unificare" din Ucraina
  Două parohii românești din Ucraina au decis să rămână cu Patriarhia Moscovei
  Patriarhul Ierusalimului nu recunoaște “biserica autocefală” din Ucraina
  Tagurile:
  Ucraina, Biserica Ortodoxă Română


  Știrile Zilei